Stolac

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Stolac Bosnian pronounciation är en stad och kommun i Bosnien och Hercegovina, belägen i södra delen av Hercegovina. Administrativt, är den del av Hercegovina-Neretva kanton i Federationen Bosnien och Hercegovina.

Panorama Stoca.jpg

History[redigera | redigera wikitext]

Den pittoreska, soliga sydliga staden, full med slående osmansk arkitektur, är en riktig tummelplats för de som är intresserade av antropologi, arkeologi och historia.

Området har varit bosatt i minst 15 000 år som bevisas genom markeringar i Badanjgrottan, som experter daterat till att vara gjorda för 14 000 - 18 000 år sedan. Under hela dess långa historia, har Stolac varit en starkt kulturrik stad. Ingen annan stad i Bosnien och Hercegovina har producerat en så rik mängd intellektuella, konstnärer, poeter och ledare. Att gå genom Stolac till ljudet av den brusande floden Bregava och de många sångfåglarna, gör det lätt att föreställa sig inspirationen som många generationer av framstående personligheter känt.

Juli 1993, brände gruppen Hrvatsko vijeće obrane ned området Begovina. Bosniska regeringen planerar att bygga upp hela området.

Förslag till världsarv[redigera | redigera wikitext]

Stolac blev 11 december 2007 uppsatt på Bosnien och Hercegovinas lista över förslag till världsarv[1], den så kallade "tentativa listan".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ ”The natural and architectural ensemble of Stolac” (på engelska). UNESCO World Heritage Centre. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5282/. Läst 15 juni 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]