Stora Hednaarmén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett svärd av en viking som begravdes i Repton i Mercia. Detta svärd är nu i Derby Museum and Art Gallery.

Den Stora Hednaarmén (The Great Heathen Army), även känd som ”den stora armén” och "den stora danska armén", var en vikingarmé, som kom från Danmark, men också Norge och Sverige. Den plundrade och erövrade stora delar av England i slutet av 800-talet. Kvarvarande källor ger inga bestämda uppgifter om arméns storlek till skillnad från uppgifter om många andra skandinaviska arméer från denna period, men den var helt klart bland de största styrkorna i sitt slag och bestod av hundratals skepp och flera tusen krigare.

Anglosaxiska krönikan använder termen "Great Heathen Army" och innehåller många uppgifter om denna.

Ursprunget till armén kan anses vara den skara vikingar som 845 attackerade Paris, kanske under ledning av den legendariske vikingen Ragnar Lodbrok. De invaderade regionen från 850, plundrade upprepade gånger Rouen och olika mindre städer och utgick troligen på sina härjningar från lätt försvarade baser i området. Armén bestod av nordmän och även grupper av friser.[källa behövs]

Ledd av Halfdan Ragnarsson och Ivar Benlös, med stöd av Ubbe Ragnarsson, kom armén till Storbritannien i slutet av 865 och landade i East Anglia i avsikt att bosätta sig där. De nordiska sagorna anser att invasionen var ett svar på att Ella av England dödade Ragnar Lodbrok.[1]

I slutet av 866 erövrades kungariket Northumbria, och därefter kungariket East Anglia. 871 kom den ”stora sommararmén” från Skandinavien.[2] Denna förstärkte den stora hedniska armén, och tillsammans kunde de 874 erövra Mercia. Belägg för deras vistelse i Derbyshire är en massgrav för 250 personer vid Repton. Samma år bosatte sig en betydande del av dem i de erövrade områdena, följt av en annan grupp 877. Halfdan flyttade norrut för att anfalla pikterna, medan Ubbe och Guthrum blev kvar som krigsledare i söder, och 876 fick de sällskap av ytterligare styrkor och vann slaget vid Wareham. Alfred den store slog dock tillbaka och besegrade slutligen armén i slaget vid Edington 878.[3] Därefter slöts en fred med Alfred och invasionen hejdades.

Bosättarna från armén bildade kungariket York,[4] som fanns kvar med flera avbrott fram till 950-talet.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Detta är en översättning från en artikel i enWP.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Timeline of Anglo-Saxon England Arkiverad 15 september 2017 hämtat från the Wayback Machine. History Resources
  2. ^ Timeline 856-899 Anglo-Saxon Chronicle
  3. ^ ”Early Saxon Kingdoms”. Arkiverad från originalet den 23 september 2015. https://web.archive.org/web/20150923232451/http://www.earlybritishkingdoms.com/adversaries/kingdoms/849.html. Läst 19 juni 2011. 
  4. ^ 856 Arkiverad 6 januari 2009 hämtat från the Wayback Machine. Anglo Saxon Timeline
  5. ^ The Viking Kingdom History of York