Strandveronika

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strandveronika
PseudolysimachionLongifolium1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Plisterordningen
Lamiales
Familj Grobladsväxter
Plantaginaceae
Släkte Veronikasläktet
Veronica
Art Strandveronika
V. longifolia
Vetenskapligt namn
§ Veronica longifolia
Hitta fler artiklar om växter med

Strandveronika (Veronica longifolia) är en växtart i familjen grobladsväxter.

Strandveronika är en flerårig ört med naturlig hemvist i Europa. Den är uppkallad efter den heliga Veronica. Den blir mellan 30 och 100 cm hög. Arten har långa stjälkar som är kala nederst och ibland finhåriga överst. Bladene blir cirka 7-8 cm långa. De är motsatta eller sitter 3-4 i krans. Ofta är bladen dubbelt sågtandade längs kanterna. På toppen får den långa och tätt axformade klasar med mörkblå blommor. Blomställningarna kan vara antingen ogrenade eller något grenade längst ned.

Närbild av blommorna

Växten är mycket odlad i trädgårdar som perenn och har förvildats på många platser i Norge. Strandveronika är mycket robust och klarar sig bra i all slags jord, men mår inte bra om det blir alltför torrt. Arten trivs bra i sol och finner sig väl till rätta i skogskanter och längs vatten. I Norge finnes den huvudsakligen från Telemark fylke till Oppland och i Troms och Finnmark fylke.

Strandveronika är en populär växt bland humlor, bin och andra insekter. Den går bra att dela upp efter några år och kan också förökas med frön och sticklingar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]