Surround

Från Wikipedia
Symbol för 5.1 surround
Vanligt lyssnande
Surround.

Surround är en ambiofonisk ljudåtergivningsmetod som innebär att högtalarna är fyra eller fler i återgivningen och utplacerade horisontellt, tvådimensionellt, i en radie på 360° runt den lyssnande. Alla ljudkanaler är unika.

Typer av medium och tekniska applikationer[redigera | redigera wikitext]

Den vanligaste systemet är Dolby 5.1 surround, vilket är en teknik med två högtalare bak, tre högtalare fram samt en bashögtalare. En mindre vanlig variant är 7.1 surround, som har två högtalare bak, tre högtalare fram, en högtalare på vardera sidan och en bashögtalare. Det finns även 7.2 med två bashögtalare. Förutom att se på film med detta ljudsystem går det alldeles utmärkt att lyssna på musik med högtalarna.

Redan på 1970-talet kom de första multikanalsystemen för musik (Quadraphonic sound) men de blev inte några framgångssagor och försvann från marknaden efter ett tag.

Spatialt hörande[redigera | redigera wikitext]

I takt med utvecklingen av bland annat mer verklighetstrogna dataspel med så kallad tredimensionell datorgrafik och 3DTV har det också gjorts försök att utveckla ljudet åt samma håll. Vägen är lång till fullständiga automatiserade 2D- eller 3D-ljudflöden. Först och främst finns hinder i form av ljud som kommer från radikalt andra håll än det bildbärande mediet, vilket gör att mottagaren vid huvudvridning förväntar sig att kunna se var ljudet kommer från.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kästel, David (2005). Analys av teknik för implementering av 3D-ljud i Gizmo3D. Linköpings Universitet