Sväljning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Svälja)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

När man sväljer transporterar man ner föda från munhålan till magsäcken. Sväljningen delas in i tre faser: den orala fasen (i munhålan), den faryngala fasen (i svalget) och den esofageala fasen (i matstrupen). I de olika faserna är olika processer inblandade.

I den orala fasen befinner sig födan i munhålan och ska bearbetas. Maten behöver ofta tuggas och det finns olika tuggmuskler som sköter detta, till exempel musculus masseter. När födan är bearbetad ska den förflyttas bakåt i munnen på ett sådant sätt att sväljningsreflexen kan utlösas.

I den faryngala fasen befinner sig födan i svalget och sväljningen ska sättas igång. När sväljningsreflexen är utlöst förflyttas födan automatiskt ner genom svalget samtidigt som struphuvudet höjs så att luftvägarna stängs och öppningen till matstrupen öppnas.

I den esofageala fasen befinner sig födan i matstrupen och ska transporteras ned till magsäcken. Detta sköts av peristaltiken.

Sväljningen är en reflexstyrd process som är känslig för neurologiska problem, se vidare dysfagi (tugg- och sväljningssvårigheter).

Att svälja fel/sätta i halsen heter på medicinskt språk aspiration.