Svälta räv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svälta räv är ett kortspel vars utgång är höggradigt slumpmässig. Kortspelet kallas War på engelska.

Antal spelare: 2-4 Antal kort: 52, ingen joker

Given: En av spelarna delar ut alla korten, ett och ett med bildsidan nedåt. Det gör inget om antalet kort blir ojämnt fördelade. Varje spelare samlar ihop sina kort i en hög på bordet framför sig. Man får inte titta på korten.

Det här går spelet ut på: Att vinna alla kort. Då har man svultit ut sina motspelare.

Spelregler: Alla vänder samtidigt upp det översta kortet i sin hög och lägger det med bildsidan upp framför sig. Detta fortsätter man med tills två av de uppvända korten har samma färg. Den som då har vänt upp det högsta av dessa kort får alla korten i de högar som har kort i samma färg överst. Dessa lägger spelaren sedan underst i sin egen oanvända hög med bildsidan nedåt. Man får bara ta dessa högar, inte de högar som har kort i någon annan färg överst. Om en spelare får slut på kort i den nedvända högen tar han helt enkelt sin uppvända hög, vänder på den och fortsätter spelet. Spelet tar slut när en av spelarena har alla kort. Ibland händer det att man inte kan vända upp kort i samma färg, då vinner den spelare som har flest kort.

Seriefiguren 91:an spelar ofta just "svälta räv" tillsammans med 87:an.


Det finns en annan variant på spelet som inte är slumpmässig utan i hög grad beroende på skicklighet.

Korten delas ut och spelarna tar upp högarna. Förhand lägger ut ett kort med bildsidan ned och deklarerar färg, tex hjärter. Sedan skall de andra följa färg genom att spela ut överst i högen, bildsidan ned, och deklarera hjärter. Detta fortsätter tills någon spelare har slut på kort eller tills någon inte tror på vad som är lagt. Var det hjärter får den misstroende ta upp högen, var det inte hjärter får den som lade kortet ta upp högen. Den som hade rätt spelar nu ut ett nytt kort och väljer färg. Om ingen ser det finns möjligheten att snabba på genom att lägga flera kort på samma gång. Spelet fortsätter tills någon har slut på kort, eller om jämvikt i lurendrejeri råder, en viss tid, då korten räknas och den med minst antal kort vinner.