Sven Hagströmer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sven Hagströmer
Sven Hagströmer i december 2011.
Född Sven Johan Gösta Barthen Hagströmer
30 november 1943 (72 år)
Stockholm, Sverige
Yrke/uppdrag Finansman, Entreprenör

Sven Johan Gösta Barthen Hagströmer, född 30 november 1943 i Stockholm, är en svensk finansman.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sven Hagströmer studerade ekonomi vid Stockholms universitet. Han var portföljförvaltare på Gränges AB 1969–73 ochpå Investor 1973–80. År 1981 startade han firman Sven Hagströmer Fondkommission AB, som 1990 tillsammans med kompanjonen Mats Qviberg omorganiserades till affärsbanken Hagströmer & Qviberg AB,[1] Denna benämndes snart HQ Bank, vilken hamnade i ekonomiska svårigheter och fick indragen oktroj 2010. De var till 2012 också huvudägare i Investment AB Öresund..[2] Han satt i styrelsen för Bilia tillsammans med Mats Qviberg,[3] men avgick 2010. Investment AB Öresund delades 2012 i två företag, i och med att Sven Hagströmer och Mats Qviberg gick skilda vägar som en följd av omständigheterna kring HQ-kraschen. Efter delningen kvarstod Mats Qviberg med familj som huvudägare i Öresund, medan Sven Hagströmer med familj blev huvudägare i det nybildade investmentbolaget Creades. Bland ett flertal styrelseuppdrag är han även ordförande i styrelserna för Creades, Avanza, eWork och Klarna AB.

Sven Hagströmer är en engagerad entreprenör. Han ställde upp som "drake" och riskkapitalist i den svenska versionen av TV-programmet DraknästetSVT, där entreprenörer fick chansen att sälja in sin idé till "drakarna" och på så sätt få riskkapital. Han var där en av dem som gick in i flest finansieringsprojekt och samarbeten.[4].

Samhällsengagemang[redigera | redigera wikitext]

Han är engagerad i olika sociala projekt, bland annat ArbetsmäklarnaTensta gymnasium där han hjälper unga studenter att komma i kontakt med näringslivet och få jobb. En del av dem har han anställt på Avanza Bank och han anser att svenska företag är lite för slöa med att ta in personer från andra kulturer.[5].

Hagströmer är motståndare till euron eftersom han menar att det minskar Riksbankens inflytande över penningpolitiken.[6]. Han har varit engagerad i Junilistan, där han satt med i partistyrelsen men valde att lämna efter en tid, då han var emot partiets beslut att ställa upp i riksdagsval.[7][8].

Sven Hagströmer är släkting till Raoul Wallenberg och grundande 2001 Raoul Wallenberg Academy där han sedan 2013 är vice ordförande.

Sven Hagströmer är en passionerad boksamlare[2][3] och grundade 2007 bokförlaget Fri Tanke med bl.a. Christer Sturmark och Björn Ulvaeus.

Sven Hagströmer är en av initiativtagare till Berättarministeriet, som öppnar och driver skrivarverkstäder i områden med hög arbetslöshet. År 2013 blev han ledamot i styrelsen för Berättarministeriet.

Jämställdhetsfrågan är också något han ofta uttalat sig om och har engagerat sig för. År 2011 grundade han stiftelsen AllBright för att arbeta för ökad jämlikhet i näringslivet för att kvinnor med flera grupper ska ges större möjlighet till inflytande och karriär. Han är också ledande finansiär av verksamheten.[9]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Avanza, om Sven Hagströmer
  2. ^ [a b] Therese Larsson (9 november 2007). ”Sven Hagströmer, finansman och slaktare”. Fokus. http://www.fokus.se/2007/11/sven-hagstromer-finansman-och-slaktare/. Läst 3 augusti 2010. 
  3. ^ [a b] ”Sven Hagströmer - styrelseordförande i Investment AB Öresund, Avanza och Ework samt styrelseledamot i Bilia.”. SVT. http://svt.se/2.108659/1.1495855/sven_hagstromer. Läst 3 augusti 2010. 
  4. ^ ”Satsade mest i Draknästet”. Driva-eget.se. http://www.driva-eget.se/han-satsade-mest-i-draknastet-7605781. 
  5. ^ ”Vägrar ha armarna i kors”. Veckans Affärer. http://www.va.se/nyheter/vagrar-sitta-med-armarna-i-kors-77127/. 
  6. ^ ”– Visst minskar EMU folkets inflytande”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article162255.ab. 
  7. ^ ”Förändring i Junilistans styrelse”. Junilistan. http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/109615. 
  8. ^ ”Junilistan får draghjälp till riksdagen av finansman”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/politik/junilistan-far-draghjalp-till-riksdagen-av-finansman. 
  9. ^ AllBright, om Sven Hagströmer

Litteratur[redigera | redigera wikitext]