Svendborg HK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svendborg Håndboldklub [1] är en dansk handbollsklubb från Svendborg, grundad den 13 mars 1940.

Historia[2][redigera | redigera wikitext]

Början för klubben[redigera | redigera wikitext]

Då det hela började - våren 1940 hade de handbollsspelande medlemmarna av SG (Svendborg Gymnastikforening) fått träna en timme var onsdag kväll i badmintonhallen i Dronningemaen. Men den träningstiden drogs in av hallens ledning efter blott två veckor. Hallinspektör Kuhr menade, at golvet tog skada av handbollsspelet. Så såg starten för klubben ut. Fyns Håndbold Forbund hade länge ansett, att en handbollsklubb borde skapas i Svendborg. Stjernen och Tarup fanns ju i Odense-området. På SGs årsmöte den 31 januari kände handbollssektionen, att de övriga i SG gärna ville att handbollsfolket skulle lämna klubben. Den 13. mars 1940 grundades SH, Svendborg Håndboldklub. 50 personer var med på mötet. Fyns Handbollsförbunds Otto Hansen var dirigent på mötet. De fem, som reellt var SH:s grundare, var Erik Lindholm Jørgensen, Johannes. Bryderup, Gunnar Steen Nielsen, Svend W. Andersen och Folmer Møller.

Herrlagets framgångar - och motgångar[redigera | redigera wikitext]

Åren strax efter världskriget – och fram till 1960 – var de helt stora för klubbens herrar, som spelade i högsta serien och som bäst kom fyra. Men efter nedflyttningen 1960, har SH:s herrar inte spelat i den bästa divisionen i Danmark. Ett av de svartaste åren rent sportsligt i SH var 1964, då herrarna flyttades ned från division 1 och ned i Fynserien.

SH i Landslaget[redigera | redigera wikitext]

1947 var Jacques Devantier den förste spelaren i SH, som blev uttagen till ett A-landslag. Han skulle spela för Danmark mot Sverige i Göteborg. Samme år 1947 tog DHF(Det danske handbollsförbundet) ut sitt första damlandslag någonsin. Elsebeth Andersen från SH blev uttagen. Då Danmark 1952 för första gången efter krigen spelade mot Västtyskland (i Kiel), var det en ren SH-kedja med Børge Devantier och Jacques Devantier samt Poul Andersen uttagna. Tyskarna vann med 12-10. Planen i Ostseehalle var 25×50 meter så det missgynnade danskarna. Klubben haft 27 spelare uttagna i DHF:s landslag (ungdom, dam- och herrlag).

Damlaget - klubbens främsta[redigera | redigera wikitext]

1944 säkrade SH:s damer klubbens första titel genom att besegra Stjernen i det fynska mästerskapet med 2-1 vann SH. Speltiden var: 2×10 min. Damerna har genom tiderna aldrig spelat i lägre division än Fynserien. De hade kunnat vinna fler DM-titlar men tre gånger förlorade SH DM-finaler i damehåndboldligaen trots tidigare serievinster. 1961 lyckades klubben att besegra Helsingør IF i två finalmatcher. Då klubben vann DM 1979, avgjordes det med 17-14 på hemmaplan mot AIA Tranberg i den avgörande matchen inför 1900 åskådare. 1981 förlorade SH:s damlag titeln på sista speldagen genom att förlora med 8-11 mot AIA Tranbjerg. Ett viktigt år för SH var 1967, då stödföreningen etablerades. Klubbens damlag vann pokalfinalen (danska cupen) 1975 och 1976  1976 var också ett speciellt SH-år. Då deltog klubbens damer nämligen för första gången i en Europacup, Cupen för Cupvinnare. Damerna var flera gånger fram till mitten av i 1980-talet i den danska handbollseliten.. Framgångarna kulminerade med mästerskap 1961 och 1979 samt 14 matcher i Europa Cupen. De har dessutom fyra silver- och bronsmedaljer.

Hemmaarena[redigera | redigera wikitext]

Klubbens hemmaplan är sedan hösten 1968 Svendborg Idrætshal[3], som har plats för 1.900 åskådare, med 625 sittplatser.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]