Svensk kullig boskap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fjällko.

Svensk kullig boskap, SKB är en nötkreatursgrupp. Hit hör fjällko och rödkullor samt korsningar dem emellan. Namnet (SKB) härrör från att dessa raser inte har några horn, utan bara en kulle på huvudet.

SKB djur är förhållandevis små med låg vikt. Det gör djuren lättrörliga. Det var en nödvändighet, eftersom dessa djur ofta betade i skogsterräng. Dessutom behöver de inte så mycket foder under vintern. SKB-korna producerar mindre mängder mjölk än SLB och SRB-kor.

Rödkullor, som härstammar från sydligare svenska områden än vad fjällkon gör, ingår också i SKB-gruppen. Rödkullor är även de kulliga, men helröda.

1938 slogs rasföreningarna för rödkulla och fjällras samman och resultatet av detta blev en ny förening som benämndes Föreningen för Svensk Kullig Boskap (SKB). Någon större blandning av raserna blev det dock aldrig. I stamboken fördes djuren in i en vit avdelning där fjällrashärstamningarna hamnade och en röd avdelning där rödkullorna fick vara.

1984 upphörde detta samarbete med Rödkulleägarna och föreningen Sveriges Rödkulleförening bildades. 1995 bildades föreningen Svensk fjällrasavel.

Se även[redigera | redigera wikitext]