Svenska hembryggareföreningen

Från Wikipedia

Svenska hembryggareföreningen, SHBF, är en helt ideell förening som verkar för visa hur enkelt man i hemmen kan brygga öl med samma principer och med samma resultat som de professionella bryggerierna. Man verkar också för att höja kvaliteten på den öl som säljs, till exempel genom information, ölprovningar, nätverk samt ibland genom att hjälpa olika mindre bryggerier med hjälp, utlåtanden och tips. SHBF grundades under den senare delen av 1980-talet och första SM i hembryggd öl hölls 1989. Idag (2017) består föreningen av ca 2700 aktiva medlemmar. Fyra gånger om året kommer informationstidningen Hembryggaren ut som ges ut helt i SHBF:s regi.

Hembryggning av öl är lagligt men man får dock inte sälja sin hembryggda öl. Det finns inga begränsningar för den öl som kan tillverkas i hemmet jämfört med de öl bryggerierna tillverkar. De ingredienser och förutsättningar man har är lika förutom skalan på bryggvolymen. Det finns även de som samlats till bryggklubbar och som brygger tillsammans runt om i landet. SHBF förfogar över ca 60 öldomare, vilka idag utbildas genom SHBF:s egna domarkommitté.

Tävlingar/träffar[redigera | redigera wikitext]

SM[redigera | redigera wikitext]

Varje vår avgörs SM i hembryggd öl i SHBF:s regi. Evenemanget brukar hållas en lördag i april eller maj. Sm är uppdelat dels i en domartävling och dels i en publikbedömd del, kallad Folkets val.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]