Svenskt Vatten

Från Wikipedia

Svenskt Vatten är en branschorganisation bildad 1962 (då under namnet Svenska vatten- och avloppsverkföreningen, VAV) som företräder Sveriges kommunala VA-avdelningar och vattentjänstföretag.[1]

Deras vision är: "Friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster” och de jobbar för att stärka vattentjänstverksamhetens position i samhället. Samtliga kommuner är medlemmar i Svenskt Vatten.

Svenskt Vatten samlar in och bearbetar information, startar upp och genomför utredningar, stödjer forsknings- och utvecklingsarbeten samt arbetar fram råd och anvisningar. Alla resultat presenteras i publikationer samt vid kurser, seminarier och konferenser De sprider kunskap och nyheter till medlemmar genom medlemsdagar, seminarier, nyhetsbrev och webbplats. En viktig del av deras arbete är opinionsbildning och påverkansarbete. Därför kommunicerar de med politiker, myndigheter och andra organisationer så att de tar hänsyn till vattentjänstföretagens roll när de tar beslut som påverkar branschen. Svenskt Vatten är aktiv i Eureau, som samlar och företräder medlemsländernas nationella branschorgan i EU:s lagstiftningsarbete, samt kommunicerar självständigt med EU-kommissionen och ledamöter i EU-parlamentet. Svenskt Vatten Utveckling, SVU, är kommunernas eget forskningsprogram där alla resultat presenteras i rapporter och vid seminarier.

Den årliga Vattenstämman i maj brukar samla 600-700 deltagare och arrangemanget flyttas varje år till olika orter i Sverige.

Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås, är Svenskt Vattens ordförande. Pär Dalheim är organisationens VD sedan 2018 och är sedan 2021 också ordförande i Eureaus verkställande kommitte'.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Om Svenskt Vatten Arkiverad 18 augusti 2012 hämtat från the Wayback Machine.", svensktvatten.se. Läst den 4 augusti 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]