Swea

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Swea Hawaii, en av 14 jubileumsdalahästskulpturer från 2004, numera vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, av Torbjörn Lindgren med målningar av Marianne Sparre-Snelling
Swea Orange County och San Diego, utanför barnkliniken på Visby lasarett med målningar av Mai Loken

SWEA, Swedish Women's Educational Association, formellt SWEA International, Inc., är ett ideellt globalt nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

SWEA syftar till att stötta svenskor i utlandet och hemvändare men också att sprida svensk kultur. Organisationen stödjer också projekt och utbildningar med svensk anknytning genom donationer och stipendier.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

SWEA har drygt 8 000 medlemmar och 77 lokalavdelningar i 34 länder. Huvudkontoret ligger i Carlsbad i Kalifornien. Verksamheten drivs av närmare 1 000 ideellt arbetande medarbetare.

År 2011 tillträdde Margaret Sikkens Ahlquist som ordförande. Åsa-Lena Lööf var 2007-11 ordförande i SWEA International, Inc.

Historik[redigera | redigera wikitext]

SWEA grundades 1979 i Los Angeles av Agneta Nilsson som för sina insatser i SWEA har belönats med två kungamedaljer. Nilsson har också utsetts till Årets svensk i världen 1995, och Årets Svensk-Amerikan 2006.

Årets Svenska Kvinna[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1989 utser SWEA Årets Svenska Kvinna (ÅSK). Pristagaren utses på årsmötet under våren och utdelningen sker under den årliga "Sverigemiddagen" som någon av de svenska avdelningarna arrangerar varje sommar. Följande kvinnor har tilldelats utmärkelsen:[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ÅSK mottagare genom åren, läst 2015-01-19
  2. ^ SWEA International: HedersÅSKa 2009, läst 2010-06-06

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • SWEA, Sweas webbplats