Sweden Film Commission

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sweden Film Commission är en svensk samarbetsorganisation, startad 2 december 2010, för att främja och underlätta internationella samarbeten och placeringar av utländska film- och TV-produktioner i Sverige med användande av svenska faciliteter, miljöer, teknik och personal.

Redan 2006 bildade parter inom svensk film och landets regionala filmkommissioner formellt en filmkommission med samma namn, men på grund av bristande finansiering och organisation bedrev denna tidiga version ingen egentlig verksamhet, utan det är först genom offentligt stöd från bland annat EU denna verksamhet nu sedan 2010 är aktiv och bland annat har bidragit till Hollywood-produktionerna av Stieg Larssons engelskspråkiga bokfilmatiseringar i Sverige 2010-11 (ex. The Girl with the Dragon Tattoo).

Filmkommissionen är sammansatt av en grupp av de regionala svenska filmkommissionerna: Swedish Lapland Film Commission / Filmpool Nord, Filmregion Stockholm-Mälardalen Film Commission, Oresund Film Commission / Film i Skåne och West Sweden Film Commission / Film i Väst. Kommissionen har också ett kontor i Los Angeles.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]