Tårar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tårsystemet: a) tårkörtel, b) övre tårpunkt, c) övre tårrör, d) tårsäck, e) nedre tårpunkt, f) nedre tårrör, g) tårnäskanal.
Ett gråtande barn.

Tårar, tårvätska, är en kroppsvätska som bildas av tårkörtlarna och har som uppgift att hålla hornhinnan fuktig. Tårar utsöndras vid gråt eller vid ögonsjukdomar och ögonbesvär. Tårflöde kallas också lakrimation. Tårflöde brukar åtföljas av snuva.

Tårvätskan produceras i körtlar som sitter i bindhinnan och tårkörteln i ögonhålans tak.[1] Till detta kommer fetthaltigt sekret från Meiboms körtlar och slem från bägarceller i bindhinnan.[1]

Sjukdomar och ögonproblem[redigera | redigera wikitext]

Rinnande ögon[redigera | redigera wikitext]

Ögonen irriteras när man gråter och blir 'rödgråtna'. För barn och unga är detta inget problem. De blinkar till lite och så har de fått en ny skyddande hinna med fet tårfilm över ögat. Äldre däremot måste stödja sina ögon för att producera tillräckligt med tårfilm. Utan läsglasögon på nära håll och tillräckligt med ljus spänns ansiktsmusklerna så att blinkning hindras. När ögat då torkar ut börjar det först svida och strax därpå att rinna. De stora tårkörtlarna har då slagit på ett reflektoriskt flöde för att skydda det uttorkade ögat. Detta tillstånd kallas "rinnande ögon".

Sjögrens syndrom[redigera | redigera wikitext]

Vid några så kallade systemsjukdomar angrips även ögonens tårkörtlar. En sådan sjukdom är reumatisk artrit, som i en unik form kan vara utan ledengagemang och bara angripa slemhinnor i mun, näsa och ögon. Den formen har fått namnet Sjögrens syndrom, efter den svenske ögonläkaren Anders Sjögren som visade att dessa människors svåra ögonbesvär beror på att ögats tårkörtlar inte producerar några tårar alls. Utan tårfilm skadas hornhinnan, varför de som drabbats av Sjögrens syndrom måste droppa tårersättning i ögonen många gånger dagligen trots optimalt stöd av glasögon och ljus.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin, på internet, besökt 13 januari 2010, uppslagsord: öga

Litteratur[redigera | redigera wikitext]