Túpac Amaru

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Túpac Amaru
TupacamaruI.JPG
Född1545
Död24 september 1572
Cusco, Peru
SysselsättningRegent
FöräldrarManco Inca Yupanqui
SläktingarTitu Cusi (syskon)
Sayri Túpac (syskon)
Túpac Amaru II
Redigera Wikidata

Túpac Amaru eller Thupaq Amaru på modern Quechua, död 1572, var den sista ledaren av inkastaten i Vilcabamba en rest av det sönderfallande Inkaimperiet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han efterträdde sin halvbror Titu Cusi som inka efter dennes död år 1571. I april 1572 förklarade den spanske vicekungen krig för att hans budbärare hade blivit dödade av en inkakapten. Spanjorerna vann seger efter seger i kriget och i september lät Túpac Amaru bränna sin huvudstad Vilcabamba och flydde ut i djungeln med sina närmaste. Efter att ha blivit infångad av spanjorerna blev han avrättad, omgiven av en sörjande folkmassa.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Túpac Amaru har sedermera blivit legendarisk. Hans sista ord innan hans avrättning. "Yo moriré pero volveré y seré milliones" är en fras och profetia som stärker urbefolkningen i Amerika. "Jag dör men jag kommer att återkomma och vara i miljoner". I Sverige har Tore Zetterholm beskrivit honom i en roman, Gudarnas tystnad. Hans ättling Túpac Amaru II ledde på 1780-talet den sista större Inca revolten[1] mot det spanska styret.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Titu Cusi
Inka i Vilcabamba
1571-1572
Efterträdare:
Ingen