Taggtråd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Taggtråd i närbild
Rakbladstråd (bilden) förväxlas ibland med taggtråd.
Stängsel med taggtråd och rakbladstråd runtom fångvårdsanstalten i Ystad 2021.

Taggtråd är en typ av stängsel, oftast gjord av galvaniserad ståltråd, beklädd med taggar som är tänkta att orsaka smärta vid kontakt. Smärtan gör att djur och människor undviker att komma i kontakt med taggtråden.

Taggtrådsstängsel är relativt underhållsfria. Man behöver i princip bara se till att stolparna som bär upp stängslet håller god kvalitet och är ordentligt förankrade. Taggtråd sätts numera upp maskinellt och den levereras i stora rullar. Stängsling sker ofta med hjälp av utrullare som körs på en traktor eller dras på marken. Monteringen sker genom att taggtråden antingen lindas runt stolparna eller så slås den fast i stolparna med hjälp av märlor.

Till nackdelarna hör att djur som fastnar kan få otrevliga skador. Från och med 1 januari 2010 får i Sverige inte taggtråd förekomma för inhägnad av hästar och andra flyktdjur.[1]

En variant av taggtrådsstängsel är concertinatråden, en typ av taggtråd eller rakbladstråd som tillverkats i rullar.

Taggtrådens ursprung[redigera | redigera wikitext]

Olika taggtrådsvarianter dök upp i den nordamerikanska västern under senare hälften av 1800-talet. 1873 lekte bonden Joseph F. Glidden med ståltråd i en kaffekvarn och insåg att de avkapade ståltrådsbitarna kunde bindas fast på en lång ståltråd.[2] 1878 lyckades han få patent på en taggtråd som lämpade sig för massproducering.

När uppfinningen började användas uppstod konflikter. Stängslen hindrade jordbrukarna från att ta sig till sina fält, och tusentals kofösare befann sig plötsligt arbetslösa. Traditionellt hade nämligen bevakningen av den betande nötboskapen skötts av beridna, beväpnade boskapsdrivare, så kallade "cowboys". Kriminaliteten steg – bank och postrån blev för en del en sista desperat utväg för försörjning. Maffialiknande organisationer bestående av "gangsters" utvecklades till ett stort problem och områdena kom att kallas "The Wild West". Utvecklingen gick fort – innan seklet ändats var taggtrådens seger i Nordamerika så gott som total.

Första världskriget[redigera | redigera wikitext]

Taggtrådsrullar kom till stor användning på västfronten under första världskriget, som effektivt hinder framför skyttegravarna mot framstormande infanterister. När stridsvagnarna togs i bruk blev de taggtrådsklädda "spanska ryttarna" mindre betydelsefulla.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]