Takanakuy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Takanakuy
Datum25 december
Geografi och firareursprungsbefolkningen i Chumbivilcas-provinsen i södra Peru
Traditionerdanser och kamper

Takanakuy (Quechua) är en årlig högtid som firas av invånarna i Chumbivilcas-provinsen, i trakterna av Cuzco i Peru.[1] Takanakuy firas den 25 december, när andra delar av världen firar juldagen.

Traditionen började i Santo Tomás, huvudstaden i Chumbivilacas och har nu spridit sig till andra delar av landet, som Cuzco och Lima. Festivalen bärs upp av dans och kamper – dueller mellan kämpar som vill visa sitt mod och sin manlighet.[2][3]

Kläder[redigera | redigera wikitext]

Det finns fem traditionella karaktärer som gestaltas under festivalen. Klädedräkterna baseras på traditionell utrustning för att rida och färgglada peruanska masker, som representerar olika områden i Peru.

Majeno
Quarawatanna
Negro
Langosta
Q'ara Gallo[4]

Kamperna[redigera | redigera wikitext]

Syftet med kamperna är att göra upp i konflikter som seglat upp under året. Sättet att kämpa eller slåss påminner mycket om kampsporter., där både sparkar och slag är tillåtna.

Den som vill utmana, ropar ut för- och efternamnet på sin motståndare. Kampen sker sedan ute på gatan. Att bita, dra i håret eller slå den som ligger ner är inte tillåtet.

Vinnare blir man på knockout, men man kan också dömas till vinnare. Motståndaren kan protestera och kräva fortsatt kamp. [5]

Datum[redigera | redigera wikitext]

Festivalen äger rum den 25 december varje år.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Myndigheterna har försökt avstyra firandet av Takanakuy, men utan framgång. Tvärtom har festivalen spridit sig. Numera deltar även andra invånare än ursprungsbefolkningen. En motsvarande tradition i Bolivia kallas Tinku, men där sker firandet i maj månad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]