Takara-jima

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lägeskarta, Tokaraöarna och Takara-jima i mitten

Takara-jima (japanska (宝島?) Takara-jima, "Skattkammarön") är en ö bland Tokaraöarna i nordvästra Stilla havet och tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Takara-jima ligger cirka 95 kilometer sydväst om huvudön Nakano-shima. Det är den sydligaste ön i ögruppen.

Ön är en korallö och har en areal om ca 7,14 km² med en omkrets på ca 13,77 km. Klimatet är subtropiskt. Den högsta höjden är Imakira på cirka 292 m ö.h. (1).

Befolkningen uppgår till ca 116 invånare. Förvaltningsmässigt tillhör ön Toshima-mura (2[död länk]) som är en del i Kagoshima prefekturen.

Ön kan bara nås med fartyg då den saknar flygplats, det finns regelbundna färjeförbindelse med staden Kagoshima på fastlandet. Restiden är ca 13 timmar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när Tokaraöarna upptäcktes, de första dokumenterade omnämnandena finns i boken Nihonshoki från 720-talet.

Öarna utgjorde fram till 1624 en del i det oberoende kungadöme, Kungariket Ryukyu.

1609 invaderades Ryūkyūriket av den japanska Satsumaklanen under den dåvarande Daimyo som då kontrollerade större delen av södra Japan. Öarna införlivades i Satsumariket kring 1624.

1879 under Meijirestaurationen införlivades sedan Satsumariket i Japan, och öarna blev först del i länet Ōsumi no Kuni (Ōsumi provinsen) och senare del i Kagoshima prefekturen.

Under Andra världskriget ockuperades området våren 1945 av USA som förvaltade öarna fram till 1953 då de återlämnades till Japan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]