Tančící dům

Från Wikipedia
Tančící dům

Tančící dům ("Det dansande huset") är det i folkmun vedertagna namnet på en byggnad i den tjeckiska huvudstaden Prag. Huset, som blev färdigt 1996, ritades av den Jugoslavienfödde tjecken Vlado Milunić i samarbete med Frank Gehry. De tidigare byggnaderna på platsen hade rasat under amerikansk flygbombning av Prag den 14 februari 1945.[1]

När byggnaden stod färdig, skapade dess icke-traditionella utformning en kontrovers. Tjeckiens president Václav Havel var emellertid en av de positiva. Havel hoppades att Tančící dům skulle bli centrum för kulturella aktiviteter i staden.

Det egentliga namnet på byggnaden var Fred och Ginger (efter de berömda dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers – huset påminner vagt om ett dansande par). Huset utmärker sig bland sådana omgivande byggnader i nybarock, nygotik, och jugend som i övrigt präglar Prag.

På taket finns en fransk restaurang och huset i övrigt inrymmer företagskontor, medan idén om att göra Tančící dům till ett kulturcenter inte genomfördes.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "14th February 1945 alias Ugly Wednesday". Arkiverad 6 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine. praha.eu, 2010-02-14. Läst 7 april 2016. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]