Teknisk analys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teknisk analys-diagram

Teknisk analys (TA) är en samlingsbenämning på metoder att utifrån den historiska kursutvecklingen för aktier, valutor, råvaror med mera förutsäga den framtida utvecklingen.[1] Hypotesen är att marknader ofta följer vissa mönster som möjliggör prognoser.[2]

Teknisk analys motiverar inte ett värde utan på hur värdet, som sätts av marknaden, förändras över tiden. Priser antas följa trender som med hög sannolikhet fortsätter i trendens riktning. Ett mål för teknisk analys är att förutse trendbrott.

En gren inom teknisk analys studerar beteendevetenskapliga aspekter och en annan undersöker modeller och system som anger när det är lönsamt att köpa eller sälja. Man har genom teknisk analys kunnat konstatera att vissa beteendemönster återkommer gång på gång. Därmed går det att indentifiera dem i takt med att de visar sig. På så vis blir det lättare att förutspå hur marknaden kommer att utvecklas när man använder sig av teknisk analys.

En teknisk analys skiljer sig från en fundamental analys, som anses ha ett begränsat prognosvärde, då marknaden inte alltid är rationell utan i stor utsträckning styrs av psykologiska faktorer. En aktie kan vara övervärderad enligt en fundamental analys men kursen fortsätter ändå att stiga. Fundamental analys visar sig först efter något halvår eller mer i kurserna.[3] Vid teknisk analys hittar analytikern i stället all väsentlig information direkt i diagrammen. Analytikern kan vid teknisk analys bortse från hur det står till med de verksamheter vars instrument handlas på marknaden, och nöja sig med att analysera prismönster.[4]

Den tekniska analysen bemöts av svår kritik, och forskare i den akademiska världen ser den som en pseudovetenskap. Vetenskapliga studier har visat att teknisk analys fungerar ibland men långt ifrån alltid. En svaghet i teknisk analys är den uppsjö av olika metoder där godtyckliga moment ingår som gör det svårt att ange dess tillförlitlighet på grund av metodens mångtydighet. Den kan t o m vara vilseledande på grund av marknadens nyckfullhet och oförutsägbara influenser. En metod går ut på att medelst linjer eller riktningskoefficienter i diagrammet ange trend eller prognos blott med utgångspunkt från tidigare utveckling.

De som förordar teknisk analys framför fundamental analys menar att den bättre följer en akties kursförändringar medan den som vill köpa ett företag eller äga det under en längre tid bör använda sig av fundamental analys.

Inom finansiell teori är den effektiva marknadshypotesen av central betydelse som motsäger användbarheten av teknisk analys. Inom den akademiska världen pågår dock även en diskussion om den hypotesens giltighet.

Modeller, indikatorer och tekniker[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tobbes veckobrev | Teknisk analys av index, råvaror, valutor och aktier i samarbete med BNP Paribas” (på sv-SE). www.tekniskanalys.org. http://www.tekniskanalys.org/. Läst 25 oktober 2017. 
  2. ^ ”Teknisk analys | Binära Optioner” (på sv-SE). Binära Optioner. https://optionerbinara.se/kategori/teknisk-analys/. Läst 25 oktober 2017. 
  3. ^ ”Fundamental och teknisk analys 101 – Mina Affärer” (på en). www.minaaffarer.se. Arkiverad från originalet den 26 oktober 2017. https://web.archive.org/web/20171026054446/http://www.minaaffarer.se/aktier/fundamenta-eller-teknisk-analys/. Läst 25 oktober 2017. 
  4. ^ ”Inledning” (på sv-SE). IG. https://www.ig.com/se/inledning-teknisk-analys. Läst 25 oktober 2017. 
  5. ^ ”Momentum | Tekniskanalys.se”. www.tekniskanalys.se. http://www.tekniskanalys.se/momentum.php. Läst 25 oktober 2017. 
  6. ^ ”Börstjänaren - Aktieanalys och utbildning | Nu med nätverket BT Insider!” (på en). www.borstjanaren.se. http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/2166. Läst 25 oktober 2017. 
  7. ^ Del 5: Teknisk analys – Fibonacci-linjer | Binära Optioner” (på sv-SE). Binära Optioner. 25 augusti 2017. https://optionerbinara.se/teknisk-analys-fibonacci-linjer/. Läst 25 oktober 2017. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • A Random Walk Down Wall Street av Burton G. Malkiel innehåller ett kapitel om vetenskapliga studier av teknisk analys.
  • A Non-Random Walk Down Wall Street av Andrew W. Lo och A. Craig MacKinlayhe visar att dagliga kursrörelser av aktier inte är helt slumpmässiga.