Telefunken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
magnetophon 3000hifi (1973)
Radar Telefunken FuSE-65
Digital klockradio

Telefunken är ett tyskt elektrotekniskt företag som grundades 1903.

Telefunken grundades 1903 som dotterbolag till Siemens & Halske och AEG som under flera år konkurrerat mot varandra kring trådlös kommunikation. 1941 lämnade Siemens Telefunken. 1967 fusionerades Telefunken med AEG och bildade AEG-Telefunken. 1985 försvann namnet Telefunken då man blev en del av franska Thomson. 2009 grundades TELEFUNKEN Partner Alliance i Tyskland, ett nätverk av producerande leverantörer och licensierade partners. Idag säljs åter Telefunkens produkter runt om i världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kring sekelskiftet 1900 fanns det två grupper av forskare som utvecklade trådlös kommunikation. En grupp under ledning av Adolf Slaby och Georg Graf von Arco arbetade för AEG och den tyska kejserliga marinen och den andra under ledning av Karl Ferdinand Braun arbetade för Siemens & Halske AG och den tyska armén. Företagen började strida om patent och kejsaren Vilhelm II gick in och medlade. Lösningen blev att företagen grundade ett gemensamt bolag - Gesellschaft für drahtlose Telegraphie m.b.H., System Telefunken som det hette vid grundandet 1903. 1923 tog man namnet Telefunken Gesellschaft für drahtlose Telegraphie m.b.H. Den tyska staten såg Telefunken som sitt svar på den brittiska Marconi-koncernen.

1928 visade August Karolus och Telefunken en tv-prototyp vid Internationale Funkausstellung Berlin. Den hade en bildskärm på 8 x 10 cm och en upplösning på 10 000 bildpunkter.

Under andra världskriget var Telefunken den ledande leverantören av radarapparater för Wehrmacht. Telefunken var också via dotterbolaget Teldec en av de största tyska skivkoncernerna.

Telefunken och ingenjören Walter Bruch skapade på 1960-talet tv-systemet Phase Alternating Line (PAL) som används över stora delar av världen.

1966 beslutades om en sammanslagning av AEG och dotterbolaget Telefunken vilket skedde 1 januari 1967 under namnet AEG-Telefunken.

Under 1970-talet fick Telefunken ekonomiska problem till följd av den ekonomiska nedgången i Västeuropa och den hårdnande konkurrensen från asiatiska elektroniktillverkare. 1985 försvann namnet Telefunken då man blev en del av franska Thomson. AEG-delen blev en del av Daimler-Benz.

2009 grundades TELEFUNKEN Partner Alliance i Tyskland, ett nätverk av producerande leverantörer och licensierade partners. Idag säljs Telefunkens produkter i över 120 länder. 2010 grundades TF Nordic AB. Som medlem av TELEFUNKEN Partner Alliance ansvarar bolaget för försäljningen på den Nordiska marknaden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]