Texas Instruments

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Filial för Texas Instrumemt i Goleta, Kalifornien, USA

Texas Instruments, eller TI, är en amerikansk halvledartillverkare som också ägnar sig åt att tillverka miniräknare. Under 1980-talet utvecklade Texas Instruments även hemdatorn TI-99/4. Företaget grundades 1930 av Eugene McDermott, Erik Jonsson (född 1901 i New York av svenska föräldrar), Cecil Green och Pat Haggerty. Affärsidén var till att börja med att utveckla och marknadsföra instrument för oljeprospektering. Dessa instrument krävde elektronik, vilket ledde till att företaget byggde upp ett stort kunnande i den branschen. En av de viktigaste milstolparna för Texas Instruments var när ett forskarlag, under ledning av Jack Kilby, lyckades tillverka den första integrerade kretsen.

Texas Instruments fokuserar mest på analoga kretsar men arbetar också med så kallad embedded processing och DLP-teknik. Den 2 februari 2000 genomförs den första digital filmvisning i Europa[1] av Philippe Binant, med DLP CINEMA-teknik av Texas Instruments.[2]

Företaget har 34 759 anställda (2012)[3] och huvudkontoret ligger i Dallas.

Texas Instruments är världens tredje största tillverkare av halvledare och är den ledande tillverkaren av processorer och komponenter till mobiltelefonindustrin. TI:s största kunder är Nokia, Sony Mobile och Sun.

År 2012 omsatte TI 12,82 miljarder US-dollar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Philippe BINANT, Au coeur de la projection numérique, Actions, 29, 12-13, Kodak, Paris, 2007.[1]
  • Charles S. SWARTZ (editor), Understanding digital cinema. A professional handbook, Elseiver, Oxford, 2005.
  • Nobel lectures, World Scientific Publishing Co., Singapore, 2000.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]