The Illuminatus!

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

The Illuminatus! Trilogy är en serie på tre böcker, The Eye in the Pyramid, The Golden Apple och Leviathan av författarna Robert Anton Wilson och Robert Shea som skrevs mellan 1969 och 1971. Böckerna publicerades till en början var för sig, med början 1975. De utges från och med 1984 som en samlingsvolym. Robert Sheas roll var framför allt att gräva fram fakta om olika konspirationsteorier och sekter medan Wilson skötte det mesta av skrivandet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen i The Illuminatus! Trilogy är satirisk. Boken är skriven på ett lätt förvirrande sätt, med växlande perspektiv, kast mellan första och tredje person, hopp i handlingen och tidslinjen. Historien är en salig blandning av ren fiktion och referenser till verkliga händelser samt verkliga och/eller inbillade konspirationsteorier. Protagonisten i böckerna är ledaren för discordianerna – Hagbard Celine – som från sin gyllene ubåt leder dem i kampen mot antagonisterna; illuminaterna. En (av många) röda trådar i boken är detektiven Saul Goodman som blir allt mer indragen i den märkliga kampen mellan discordianer och illuminater.

Influenser[redigera | redigera wikitext]

Trilogin populariserade ordet fnord som en del av parodireligionen Discordianism. Andra discordianistiska inslag i boken var till exempel att smyga in siffran 23 på alla möjliga sätt i texten för att förvirra läsaren. Detta koncept spred sig sedan bland andra författare – särskilt i Hollywood – där man började lägga in siffran 23 i filmer, böcker och artiklar. Syftet var enligt Wilson att tittarna och läsarna skulle känna igen siffran 23 men inte riktigt koppla ihop var de har sett den förut och försättas i ett tillstånd av hälsosamt tvivel. Författaren William S. Burroughs kallade konceptet för 23 enigma och var enligt Wilson först med att använda det. I TV-serien Breaking Bad tar en jurist sig alter-egot Saul Goodman, vilket förmodligen är en referens till Illuminatus!. Bandet The KLF hämtade också mycket inspiration från Illuminatus!. Flera referenser är filmerna The Number 23 och den tyska dokumentären 23. I den första filmen blir Jim Carreys karaktär besatt av siffran 23 efter att ha läst en bok med samma namn. Den tyska filmen handlar om Karl Koch, en hacker som gick under aliaset Hagbard Celine och Koch blev i verkligheten besatt av siffran 23 efter att ha läst Illuminatus!. Koch påstås ha varit medlem i hackergruppen Chaos Computer Club som på sin hemsida säger att de tagit namnet från Illuminatus! och discordianismen (som kretsar kring dyrkan av kaos). Historien om Koch beskrivs även i boken The Cuckoo's Egg av Clifford Stoll.

Vertigo förlag arbetar med en svensk översättning som görs av Peter Ebeling och Pelle Lindhe, med utgivning 2019.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kommande titlar”. Vertigo förlag. http://www.vertigo.se/kommande/. Läst 4 augusti 2015.