The Kulenovic Collection

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

The Kulenovic Collection är ett privat konstmuseum i Karlskrona. Museet visar familjen Kulenovics samlingar och det ägs och drivs av bröderna Senad och Rizah Kulenovic. Samlingarna är sedan 2009 placerade i Vattenborgens gamla cistern på Stora Torget. Tidigare fanns de i museet Museum Lionardo Da Vinci Ideale på Drottninggatan i Karlskrona.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Enligt Rizah Kulenovic är familjen Kulenovic ättlingar till Ban Kulin som ska ha etablerat Bosnien som nationell enhet på 1100-talet. Sedan 1500-talet har familjen samlat på konstföremål som skötts av familjens huvudman. Efter andra världskriget och kommunismens maktövertagande förlorade familjen sina egendomar men en stor del av konstsamlingen kunde bevaras utanför landets gränser.

Rizah Kulenovic är som familjen Kulenovics nuvarande huvudman föreståndare för samlingen. Samlingarna omfattar målningar från Rafael till Kandinsky och Nils Dardel. Konstföremål och skulpturer dateras från 3000 år före vår tidräkning och framåt och inkluderar alla stora kulturer från södra Europa, Mesopotamien, Babylonien, Persien och Kina. När Rizah Kulenovic blev huvudman flyttades samlingarna till Karlskrona. Till en början inhystes museet på Drottninggatan, då under namnet Museum Lionardo Da Vinci Idelae.

Vattenborgen i Karlskrona byggdes 1863 och fungerade som vattenreservoar. Namnet Vattenborgen kommer sig av att den liknar en medeltida borg. Under 2008 påbörjades renoveringen av lokalerna och de försågs förutom en ny ingång till cisternen också med ett kafé och servering.

Leonardo da Vinci[redigera | redigera wikitext]

Enligt museet härbägerar samlingarna en äkta Leonardo-målning med namnet ”Jesu födelse”. Äktheten är dock ifrågasatt. Innehavaren Rizah Kulenovic har tagit fram en teori om att Leonardo da Vinci målade sina tavlor så att de avbildade vred sig efter betraktarens rörelse[1]. Det vill säga på samma sätt som ett porträtts ögon följer en betraktare som rör sig framför en tavla så vrider sig dom avbildade efter betraktarna. Rizah Kulenovic menar att det bara är Leonardo som behärskat den tekniken och att det är tydligt att så sker med tavlan ”Jesu födelse”.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rizah Kulenovic, Hans-Fredrik Samuelsson. The Kulenovic Theory on Movements / Turnings in Lionardo da Vinci’s paintings. Karlskrona 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]