Theodora av Khazariet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Theodora av Khazariet, född på 600-talet, död efter år 711, var en bysantinsk kejsarinna, gift med kejsar Justinianus II.

Hon var syster till Khagan Busir av Khazariet och blev av sin bror bortgift med före detta kejsar Justinianus år 703, då han befann sig i Khazariet undan den dåvarande kejsar Tiberios III. Innan giftermålet konverterade hon till kristendomen och döptes till Theodora. Året därpå övertalades hennes bror av Tiberios att mörda Justinianus, men hon varnade honom och han kunde därför fly undan lönnmördarna. År 705 återerövrade Justinianus tronen i Bysans. Theodora och hennes son kom till Konstantinopel 706 där de båda kröntes och sonen gjordes till medkejsare. 711 avsattes och mördades Justinianus. Theodoras svärmor tog då hennes son till en kyrka för att skydda honom, men han drogs därifrån och dödades. Det nämns ingenting om vad som hände med Theodora, och det är möjligt att hon redan var död.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Företrädare:
Eudokia (bysantinsk kejsarinna)
Bysantinsk kejsarinna (ej regent)
705-711
Efterträdare:
Maria (bysantinsk kejsarinna)Camera-photo.svg Bust of Julius Caesar from History of the World (1902).png Denna biografiska artikel om en historisk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.