Thomas Ahrén du Quercy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Thomas Ahrén du Quercy, folkbokförd Carl Thomas du Quercy Ahrén[1], ursprungligen Ahrén, född 10 februari 1955 i Lund[2], är en svensk kyrkomusiker, dirigent, tonsättare och författare.

Han har bland annat studerat vid Schola Cantorum de Paris och Ecole Normale de Musique de Paris. Han har varit organist i Svenska Sofiaförsamlingen i Paris och är nu kyrkomusiker inom Svenska kyrkan. År 2002 disputerade han med doktorsavhandlingen Orkesterdirigering – en studie av orkesterdirigentens gestik, repetitionsteknik och ledarskap ur ett didaktiskt perspektiv vid Stockholms universitet. Bland hans kompositioner kan nämnas en konsert för orgel och orkester, Jeux de Lumière (2008), och ett Te Deum för kör och orkester (2010).

Han har bedrivit en omfattande verksamhet som konsertorganist med konserter i bl a Notre Dame de Paris, St Pauls Cathedral i London, St Pauls Cathedral i Melbourne och St Patric's Cathedral i New York. Under tio år var han ledare för den franska kammarorkestern Ensemble Orchestral du Nouveau Monde. Thomas Ahrén du Quercy arbetar regelbundet med en orkester sammansatt av frilansmusiker från Stockholmsregionen, kammarorkestern ARTE.

Han är son till biskop Per-Olov Ahrén och socioterapeut Gunnel Atell samt bror till medicinprofessor Bo Ahrén.[3]

Bibliografi i urval[redigera | redigera wikitext]

  • 1996 – Kördirigenten – utbildningsaspekter på en yrkesroll, av Thomas du Quercy Ahrén
  • 1998 – Historiskt autentiska tolkningsideal för barockens orkestermusik – en studie med utgångspunkt från orkesterdirigentens arbetsprocess, av Thomas du Quercy Ahrén
  • 2000 – Gustaf med tillnamnet Paulson – en bok om en tonkonstnär och hans verk, av Thomas Ahrén du Quercy
  • 2002 – Orkesterdirigering – en studie av orkesterdirigentens gestik, repetitionsteknik och ledarskap ur ett didaktiskt perspektiv, av Thomas du Quercy Ahrén

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sökning på Upplysning.se 31 augusti 2012: "Carl Thomas Du Quercy Ahrén".
  2. ^ Sveriges befolkning 1970, CD-ROM, Version 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002).
  3. ^ AHRÉN, PER-OLOV A, teol dr, docent, Uppåkra i Vem är Vem? / Skåne, Halland, Blekinge 1966 / s 11.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]