Thunderbird (PowerPark)

Från Wikipedia

Thunderbird är namnet på världens nordligaste berg- och dalbana i trä, belägen vid PowerPark i Alahärmä i västra Finland. De två Millennium Flyer-tågen som används vid banan har tillverkats av Great Coasters International (GCI).[1] Thunderbird har fått ligga till grund för den amerikanska banan American ThunderSix Flags St. Louis.

Thunderbird var den första berg- och dalbanan i trä som byggdes av GCI i Europa. Cirka 1 000 kubikmeter trä, 750 000 bultar och 1,8 miljoner spikar användes vid projektet. Chefen för GCI, Clair Hain, Jr., berömde de finska snickarna för deras anmärkningsvärda skicklighet med motorsågsarbete.[1] Banan är en kilometer lång och når en hastighet på nästan 70 km/h.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Roller Coaster Database".
  2. ^ Informationstavla vid attraktionen: "Thunderbird som blivit en av Powerparks mest omtyckta attraktioner öppnades lördagen den 29.4.2006. Thunderbird är världens mest nordligt belägna berg- och dalbana i trä. Banan är en kombination av fart, hisnande lutningar, hopp och fall som känns i magen, samt en fin stämning. Berg- och dalbanan är lite under en kilometer lång och dess högsta punkt ligger på nästan 30 meters höjd. Topphastighet är ca 70 km/h. Detta måste upplevas!" (2020-07-22)