Tilt (teknik)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tiltrotator: skopan kan roteras och tiltas, och behöver ej vara vinklad i förhållande till grävmaskinens bom

Tilt är en funktion eller teknisk konstruktion med syfte att kunna placera ett verktyg eller liknande i ett visst läge.

Entreprenadfunktion[redigera | redigera wikitext]

Grävtilt: skopan är vinklad i förhållande till grävmaskinens bom

En tiltfunktion kan till exempel återfinnas på en grävmaskin, vilken använder funktionen för att kunna vinkla själva skopan i förhållande till den bom på vilken skopan är fästad. Grävtilten är vanligen hydrauliskt manövrerad.

Tiltrotator/rotortilt[redigera | redigera wikitext]

(Rotortilt kan lätt förknippas med Rototilt, ett varumärke som ägs av Rototilt Group AB. Kan därför vara bättre att kalla denna teknik för just "Tiltrotator").

Rotortilt: anordningen för manövrering av antennen sitter bakom den skålformade parabolantennen

En tiltrotator är en variant av tiltskopa, vilken ger möjlighet att inte bara vrida ett verktyg, utan även vinkla det. Denna funktion kan återfinnas på skogsmaskiner där man kan behöva vinkla och vrida gripklon, men även på grävmaskiner för att kunna vinkla skopan i flera riktningar vid speciella grävförhållanden. Tiltrotatorn är vanligen hydrauliskt manövrerad, men det finns även tiltrotatorer som är helt inkapslade.

En rotortilt kan även användas för att fjärrmanövrera antenner, till exempel en parabolantenn eller en riktantenn [1]. Dessa rotortiltar är ofta stegmotorförsedda och fjärrmanövreras.

Filmterm[redigera | redigera wikitext]

Inom filmtekniken används begreppet tilt för att beskriva en kamerarörelse där kameran vrids runt sin egen axel samtidigt som kameran höjes eller sänkes [2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DU.se
  2. ^ UR.se