Tjøtta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjøtta
Ö
Tjøtta.jpg
Land Norge Norge
Kommun Alstahaug kommun
Folkmängd 300 cirka
GeoNames 3134474
Den gamla handelsplatsen på Tjøtta
Tjøttas läge

Tjøtta (av Þjótta, «den tjockaste delen av låret» med hänvisning till öns form) är en ö i Alstahaug kommun i Nordland fylke i Norge. Ön är 11,3 km², med knappt 300 invånare. Orten Tjøtta ligger på södra delen av ön med samma namn.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ön har varit bebodd länge, det finns en stor mängd fynd från järnåldern från resterna av en större gård på den södra delen av ön, som på vikingatiden blev till Tjøttagodset, ett maktcentrum. Tjøtta nämns i Heimskringla flera gånger. Skalden Eyvindr Skáldaspillir bodde där, samt sonen Hårek av Tjøtta som har en bautasten vid kyrkan. Till deras ätt, den så kallade Thjottaätten, räknas den svenska drottningen Ulvhild Håkansdotter.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Klimatet är milt med långa somrar. Genomsnittlig månadstemperatur varierar mellan -1.8°C och 13°C. Medelnederbörd är 1.020 mm per år.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Näringslivet är präglat av fiske och jordbruk. Ön är platt och väl lämpad för jordbruk. Tjøtta har en forskningsstation for plantor, Bioforsk Nord Tjøtta, som har tagit över Tjøttagodset. På Nordøya ligger Tjøtta internationella krigskyrkogård med över 7500 persongravar för ryska krigsfångar. Det finns också ett monument øver Rigel-katastrofen.

Tjøtta har även ett färjeläge på Kystriksveien. Tjøtta Småbåtforening äger och driver småbåthamnen på Tjøtta. Tjøtta Grendesamling med ca 1000 insamlade föremål håller till i «gammelskolen».

Kyrka och församling[redigera | redigera wikitext]

Tjøtta kyrka är en stenkyrka (1851) som byggdes efter att förra träkyrkan brann ner. Tjøtta var tidigare en egen församling som omfattade en rad öar och delar av fastlandet omkring. Tjøtta var också tidigare ett härad, som i hög grad sammanföll med församlingen. Häradet slogs 1965 ihop med Alstahaug.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]