Tjenare kungen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjenare kungen
Genredrama, komedi
RegissörUlf Malmros
ProducentLena Rehnberg
ManusAnna Fredriksson, Ulf Malmros
SkådespelareJosefin Neldén
Cecilia Wallin
Malin Larsson
OriginalmusikJimmy Lagnefors och Joakim Thåström
ProduktionsbolagSandrew Metronome, Film i Väst, Kanal 5
Premiär
Speltid1h 34 minuter
LandSverige
Språksvenska
IMDb SFDb

Tjenare kungen är en svensk dramakomedifilm som hade biopremiär i Sverige den 16 september 2005[1], i regi av Ulf Malmros.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 1982. 19-åriga Abra bor i lilla Billingsfors och är den enda punkaren. När synthbandet Happy Gigolos sticker därifrån efter en misslyckad spelning hänger hon med till Göteborg och bestämmer sig för att starta ett punkband, Tjenare kungen, tillsammans med Millan. Drömmen är att få ge ut en singel till jul.

Skådespelare (urval)[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

I Svenska Dagbladet ansåg recensenten Karoline Eriksson att filmen var en av 2005 års bästa trots att den drogs med en del klyschor.[källa behövs] I Aftonbladet skrev Jan-Olov Andersson att filmen var en "underbar rock’n’roll-saga" och hade väldigt trevligt under visningen.[källa behövs]

Ulf Malmros vann en guldbagge för bästa regi 2005 för filmen. Jaana Fomin vann en guldbagge i kategorin Bästa prestation bild för kostymdesignen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen baseras på Britta Svenssons roman Lucia i svart.[källa behövs] Arbetstiteln var först 1984.[källa behövs] En låt i filmen[förtydliga] är skriven av Joakim Thåström.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tjenare kungen”. Svensk filmdatabas. 16 september 2005. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=58804&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 22 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]