Tjustbygdens Sparbank

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tjustbygdens Sparbank är ett bankaktiebolag med verksamhet i Västerviks kommun. Banken ägs av Sparbanksstiftelsen Tjustbygden och är formellt sett en fristående lokal affärsbank, men genom samarbetsavtal står man Swedbank nära. Banken samarbetar även med sparbanker och andra tidigare sparbanker genom Sparbankernas Riksförbund. Bankrörelsen bedrevs fram till 2001 i form av en sparbank och lydde då under sparbankslagen.

År 2007 hade banken en affärsvolym på drygt 9,4 miljarder kronor och ett rörelseresultat på drygt 60 miljoner kronor efter kreditförluster. Bankens huvudkontor är beläget vid Spötorget i centrala Västervik. Banken har förutom i Västervik kontor också i Gamleby och Ankarsrum.

I likhet med andra sparbanksstiftelser verkar Sparbanksstiftelsen Tjustbygden för att utveckla den egna lokala bygden. Genom sitt ägande av Tjustbygdens Sparbank råder stiftelsen över att vinstmedel antingen stannar i bankrörelsen för att utveckla verksamheten eller att den delas ut för att främja olika lokala projekt som rör utbildning, forskning, idrott, kultur och entreprenörskap.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]