Tokunoshima

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lägeskarta

Tokunoshima (japanska (徳之島?) Tokuno-shima) är en ö bland Amamiöarna i nordvästra Stilla havet som tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Tokunoshima ligger cirka 486 kilometer söder om Kyushuön och cirka 100 km norr om Okinawaön.

Ön är av vulkaniskt ursprung och har en areal om ca 247,8 km² med en längd på cirka 25 km och en bredd på cirka 18 km och den omges av ett korallrev. Klimatet är subtropiskt. Den högsta höjden är Mount Inokawa på cirka 645 m ö.h.

Befolkningen uppgår till cirka 29 000 invånare fördelade på de tre stadsområden Tokunoshima-chō med cirka 14 000 invånare på öns östra del, Isen-chō, cirka 8 000 på den södra delen och Amagi-chō och cirka 7 000 på öns nordvästra del. Förvaltningsmässigt tillhör ön Kagoshima prefekturen.

Öns flygplats Tokunoshima Kūkō (Tokunoshima Airport, flygplatskod "TKN") har kapacitet för lokalt flyg och ligger inom Amagi-stad på öns västra del, det finns även regelbundna färjeförbindelse med Kagoshima på fastlandet och med Okinawaön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när öarna upptäcktes, de första dokumenterade omnämnandena finns i boken Nihonshoki från 720-talet.

Ön är känd för en särskild form av tjurfäktning bland Okinawaöarna "Tōgyū" eller "Ushi-zumo" med anor från tidiga 1600-talet (1).

Ön utgjorde fram till 1624 en del i det oberoende kungadöme, Kungariket Ryukyu.

1609 invaderades Ryūkyūriket av den japanska Satsumaklanen under den dåvarande Daimyo som då kontrollerade området i södra Japan. Ögruppen införlivades 1624 i Satsumariket.

1879 under Meijirestaurationen införlivades riket i Japan, och ön blev först del i länet Ōsumi no Kuni (Ōsumi provinsen) och senare del i Kagoshima prefekturen.

Under Andra världskriget ockuperades området våren 1945 av USA som förvaltade öarna fram till 1953 då de återlämnades till Japan.

1973 införlivades området i Kagoshima-distriktet som del i Kagoshimaprefekturen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]