Ton (enhet)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ton (måttenhet))
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ton är en måttenhet. Begreppet har en lång historia och har förvärvat ett antal betydelser och användningsområden genom åren. Huvudsakligen används begreppet som en viktenhet men även som en enhet av volym. Den kan även användas som ett mått på energi.

Metriskt ton[redigera | redigera wikitext]

Ett metriskt ton är en härledd enhet för vikt och massa motsvarande 1000 kg (1⋅103 kg), d.v.s. ett megagram med beteckningen t. På grund av risken för förväxling med mg (milligram) avråds[vem?] bruk av motsvarande SI-beteckning Mg.

Tonnet med förkortningen t antogs av CIPM 1879 och är även godtagen för användning i Internationella måttenhetssystemet (SI).[1] Detta är vad som vanligen avses när "ton" används i svenska. Deciton (¹/₁₀ ton d.v.s. 100kg) används inom agrikultur, främst angående sådd och skörd.

Icke-metriska enheter för vikt och massa[redigera | redigera wikitext]

Det finns två icke-metriska enheter för vikt som används av länder med engelska enheter, short ton och long ton. Storbritanniens long ton med sina 1 016 kg motsvarar väsentligen det metriska tonnet och var tidigare vanligt förekommande inom sjöfart, medan short ton som används framförallt i USA endast är 907 kg (2 000 lb).

Särskild omsorg måste ägnas begreppen vid översättningar: I engelskan kallas 1 000 kg antingen tonne eller metric ton(ne), medan ton eller enbart t oftast, men inte alltid, syftar till short ton.

Enheter för volym[redigera | redigera wikitext]

Registerton är en äldre enhet för volym som användes för att ange ett fartygs dräktighet. 1 registerton är definierat som etthundra engelska kubikfot, det vill säga 2,83 .

Energimängd[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: TNT-ekvivalent

Den frigjorda energimängden i kärnvapenexplosioner och meteoritnedslag, uttrycks ofta i ton trotyl eller i multiplar av ton, tusental ton (kiloton, kt) eller miljontal ton (megaton, Mt). Energiutvecklingen per 1 000 kg TNT är i beräkningarna standardiserad till 4,184×109 joule.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 26 april 2012. https://web.archive.org/web/20120426222645/http://www.bipm.org/fr/si/si_brochure/chapter4/table6.html. Läst 30 augusti 2017.  Internationella byrån för mått och vikt