Tornvakt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tornvakt var en tjänsteman i Sverige i många städers förvaltning fram till 1900-talet. Tornvakten hade till uppgift att från ett av stadens torn, vanligtvis kyrktornen, hålla uppsikt över staden dag och natt efter eventuell brand eller annan fara som hotade. Olika antal klämtningar angav kvarter eller väderstreck. Riktningen kunde också visas med en röd flagga eller fackla. Vakten skulle också meddela klockslagen under dygnets mörka timmar, följt av en besvärjelse. Han kunde till exempel ropa: Klockan är nio slagen – Gud bevare staden för eld och brand och fiendehand. Många kyrktorn i Sverige har än idag bevarade utrymmen för tornvakten.

Ett gammalt tornväktarrop från Västerås domkyrka sjunget lyder: Klockan är 12 slagen. Guds härliga, milda och mäktiga hand bevare vår stad för eld och brand. Klockan är 12 slagen.

I Sankta Maria kyrkas torn i Ystad tjänstgör fortfarande en tornvakt, som regelbundet använder ett horn för att meddela att saker och ting är i sin ordning. Tornvakten har bevarats där som ett pittoreskt inslag i stadsmiljön och i stadens kulturminnesvård. Också i Centraleuropa fanns tornvakter och de finns exempelvis fortfarande kvar i tjänst i Krakow i Polen.