Transport protocol experts group

Från Wikipedia

Transport protocol experts Group (TPEG) är en samling specifikationer av dataprotokoll för överföring av trafik- och reserelaterad information. TPEG kan överföras via olika typer av informationsbärare som t.ex. digitalradio[1][2][3] eller mobilt internet. Några exempel på TPEG-applikationer är information om väglag, väder, bensinpriser, parkering eller förseningar i kollektivtrafiken.

Historia[redigera | redigera wikitext]

TPEG-gruppen, Transport Protocol Experts Group, startades 1997 av EBU (European Broadcasting Union).[4] Arbetet pågick i EBU:s regi fram till 2007, då gruppen slogs samman med en grupp som genom ERTICO – ITS Europe arbetade med RDS-TMC-frågor samt med Mobile.info-projektet. Mobile.info-projektet gjorde tester på de första TPEG-prototyperna under realistiska förhållanden i olika navigationssystem av ett antal fordonstillverkare och deras leverantörer. Idag drivs utvecklingen av TPEG i Traveller Information Services Association (TISA) som utöver TPEG-standarden också ansvarar för Alert-C-standarden som används för implementation av RDS-TMC-tjänster.

När TPEG-gruppen startades var planen att utveckla en protokollstandard för mer innehållsrika applikationer än då existerande trafikinformationstjänster som t.ex. RDS-TMC och andra proprietära protokoll. Dessutom skulle TPEG stödja multimodal information i tjänster för resenärer som nyttjar flera transportslag, t.ex. bil och kollektivtrafik. Arbetet startade med att skapa en applikation för vägtrafikinformation, RTM (Road Traffic Message)[5], som snabbt fick sällskap av en applikation för information om kollektivtrafik, PTI (Public Transport Information). Applikationerna delade en gemensam positioneringsmetod (TPEG Location Referencing) för geografisk positionering.

Avsikten med TPEG RTM var att vara en heltäckande applikation för alla situationer, men tidiga försök och tester visade att RTM-strukturen var alltför stor och komplex för att kunna användas i navigationssystem som en ersättare för RDS-TMC. Den första generationen av TPEG-applikationer (TPEG generation 1, eller TPEG1) definierade dessutom endast en binär kodning av data tänkt för digitalradio och endast i vissa fall fanns en separat specifikation av ett XML-format. För att skapa en mer flexibel struktur reviderades både modellerna och designen vilket förde TPEG i en riktning mot klart definierade och separata applikationer avsedda för specifika användningsfall samt top-down-modellering av data. Dessa andra generationens TPEG-applikationer (TPEG generation 2, eller TPEG2) finns nu specificerade i form av UML-modeller och specifikationerna innefattar stöd för både binärformat och XML-format.

I och med den första TPEG2-applikationen för vägtrafikhändelser, TEC (Traffic Event Compact), fick standarden ett genombrott och tjänsteleverantörer[6], fordonsindustrin och andra OEM-leverantörer accepterade TPEG2 som ett modernt komplement och uppföljare till RDS-TMC. Detta ledde i sin tur till att TPEG2-tjänster byggdes ut och togs i drift i många länder. Både TPEG1 och TPEG2 är internationella ISO-standarder (Internationella standardiseringsorganisationen) med beteckningarna ISO/TS 18234 (TPEG1) and ISO/TS 21219 (TPEG2). TPEG1 betraktas nu som en gammal standard och därför rekommenderas att nya tjänster baseras på TPEG2.

Teknik[redigera | redigera wikitext]

TPEG ger möjlighet att tillhandahålla olika typer av trafik- och reseinformation med hög noggrannhet oavsett om det gäller vägtrafik, spårbunden trafik eller till och med gångtrafik. Överföring av informationen kan göras via olika medier/bärare t.ex. digitalradio eller Internet. Information som kan stödja och/eller förbättra en resa, t.ex. väglag, väder eller information om parkering eller förseningar inom kollektivtrafiken kan beskrivas och distribueras med TPEG.

TPEG-protokollet består av olika typer av behållare för specifikt innehåll, kallat applikationer. Applikationer definieras som separata tekniska specifikationer. TPEG är skapat för att vara modernt, flexibelt och framtidssäkert för att på ett enkelt sätt kunna anpassas till nya trender, behov och förutsättningar.

Produkter från olika leverantörer med stöd för TPEG finns redan tillgängliga i många länder i Europa, Asien samt Nordamerika. De tillgängliga produkterna spänner från produkter för att skapa TPEG-baserat tjänsteinnehåll[7] och produkter för kodning/avkodning[8][9][10]/test[11]/kryptering[12] av dessa tjänster till mottagarenheter och navigationssystem med stöd för TPEG-data[13][14]. Till detta kommer alla tillgängliga tjänster[15][16][17][18][19][20] som redan finns runt om i världen.

TPEG designfilosofi[redigera | redigera wikitext]

TPEG-standarden är utvecklad genom analysera användningsfall och skapa UML(Unified Modeling Language)-modeller för dessa. Baserat på modellerna kan två varianter på överföringsformat skapas:

  • XML-format (Extensible Markup Language) – Detta textformat är läsbart för både människor och programvara och det kan på ett enkelt sätt omvandlas och presenteras i t.ex. ett navigationssystem genom att hämta dataelement ur den strukturerade texten. Det är också bakåtkompatibelt då nya delar kan läggas till i strukturen utan att funktionen störs då äldre programvara/enheter helt enkelt hoppar över innehåll de inte stödjer. Nya program/enheter kan däremot nyttja hela innehållet.
  • Binär-format – Formatet är endast läsbart från programvara, men är däremot betydligt mer kompakt när det kommer till överförd datamängd jämfört med en XML-representation av samma innehåll. Binärformatet används därför ofta där bandbredden är liten och behovet av en minimal datamängd därför är av stor vikt.

TPEG grundprinciper[redigera | redigera wikitext]

Följande principer är grundläggande vid utveckling av protokoll, struktur och semantik i TPEG.[21][22]

TPEG ...

  • är utvecklad för enkelriktade (vid överföring via digitalradio) och dubbelriktade (t.ex. Internet) kommunikationskanaler
  • binära format är byte-orienterade
  • tillhandahåller en protokollstruktur som stödjer asynkrona dataramar och en hierarkisk datastruktur
  • innefattar CRC-baserad feldetektering som kan appliceras på olika protokollnivåer
  • antar att underliggande kommunikationslager innefattar felkorrigering
  • nyttjar en transparent datakanal
  • möjliggör överföring av namn på tjänsteleverantör, tjänst och nätverksinformation
  • tillåter användning av krypteringsmekanismer, t.ex. för att begränsa åtkomst till kommersiella tjänster

TPEG ytterligare möjligheter

TPEG ...

  • stödjer dynamisk (skapas vid behov) positionering och behöver därför inte en fördefinierad databas med platser
  • ger möjlighet till ett rikt innehåll
  • är språkoberoende
  • möjliggör filtrering av tjänsteinnehåll på klientsidan
  • är avsett att stödja såväl tjocka som tunna klienter
  • möjliggör enkel anpassning till olika informationsbärare

TPEG2-applikationer[redigera | redigera wikitext]

ISO Part No. ISO Referens Titel Förkortning Beskrivning
21219-1 Introduction, numbering and versions INV Innehåller introduktion och innehållsförteckning till verktygslådan med komponenter och applikationer som TPEG Generation 2 utgör. Den möjliggör tillägg av nya applikationer allteftersom de läggs till genom att definiera applikationernas Application Identifier (AID).
21219-2 [1] UML modelling rules UMR Regler för hur semantiken i en TPEG-applikation skall definieras av en passande UML-modell oberoende av fysiskt dataformat och överföringssätt. Dessa regler underlättar utveckling och underhåll av specifikationer för TPEG-applikationer.
21219-3 [2] UML to binary conversion rules UBCR Regler för hur applikationernas UML-modeller skall konverteras för binär representation av data.
21219-4 [3] UML to XML conversion rules UXCR Regler för hur applikationernas UML-modeller skall konverteras för XML-representation (tpegML) av data.
21219-5 [4] Service framework SFW TPEG2 kan tillhandahålla en blandning av TPEG-tjänster och applikationer. Både det binära formatet och XML-formatet ger möjligheter att skapa en blandning av olika TPEG-tjänster där varje tjänst kan ha multipla TPEG-applikationer.
21219-6 [5] Message management container MMC MMC används av alla TPEG-applikationer för att ge information om hur TPEG-meddelanden skall hanteras på klientsidan.
21219-7 Location referencing container LRC LRC används nyttjas för att signalera vilken positioneringsmetod som används för varje givet meddelande. Den kan hantera positioneringsmetoder som ligger utanför den nuvarande ISO-standarden samt de interna positioneringsmetoderna som är definierade i specifikationen.
21219-9 Service and network information SNI SNI möjliggör effektiv och språkoberoende information om en tjänsts tillgänglighet i andra kanaler och medium alternativt information om liknande tjänster från andra tjänsteleverantörer. I alla TPEG-flöden är det obligatoriskt att leverera så kallad GST. Det är dessutom möjligt att signalera kopplingar mellan innehåll i olika tjänster.
21219-10 Conditional access information CAI CAI nyttjas för att skapa av krypterade tjänster, en blandning av krypterade och okrypterade tjänster eller olika krypterade tjänster med olika krypteringsnycklar.
21219-11 Universal location referencing ULR ULR skapades primärt för att stödja användningsfall utanför fordonssektorn. Den ger möjlighet till att skapa textuella positionsbeskrivningar såväl som kodade representationer av positioner som kan matchas mot digitala kartor.
21219-14 [6] Parking information application PKI PKI ger möjlighet att förmedla parkeringsinformation textuellt, grafiskt eller via tal till mottagare via olika typer av överföringsmedium.
21219-15 [7] Traffic event compact application TEC Kompakt och bandbreddssnål applikation för trafikhändelser. TEC är optimerad för att stödja navigationssystem som tar hänsyn till dynamisk trafikinformation.
21219-16 [8] Fuel price information application FPI Applikation för att sprida information om bensinstationer, öppettider, priser, tillgängliga drivmedelstyper osv.
21219-18 [9] Traffic flow and prediction application TFP Bandbreddssnål applikation för att tillhandahålla detaljerad flödes- och restidsdata. Många navigationsenheter nyttjar applikationen som bas i sina premiumtjänster för presentation av nuläge och prognoser av trafiksituationen samt dynamisk navigering baserat på detta.
21219-19 Weather information application WEA Applikation för väderprognoser anpassade för resenärer. Stödjer multipla områden och tidsperioder.
21219-20 Extended TMC location referencing ETL ETL ger möjlighet att ge information om stängda av- och påfarter. Detta riktar sig framförallt mot enheter som bara kan nyttja TEC-applikationen tillsammans med TMC platskodning. Vidare så ger applikationen möjlighet att utöka en TMC-position med ytterligare information om interna vägsegment i den sekundära platsen samt möjlighet att exkludera interna segment från den primära platsen.
21219-21 Geographic location referencing GLR Metod för att ange geografiska referenser (punkter, linjer och områden) som kan skickas i en TPEG positionscontainer (TPEG-LRC) för de TPEG-applikationer som primärt behöver referera till geografiska positioner (t.ex. väderapplikationer).
21219-22 OpenLR location referencing OLR OLR möjliggör OpenLR som positioneringssätt för TPEG-meddelanden. OpenLR är en öppen industristandard.
21219-23 Road and multimodal routes application RMR Denna applikation möjliggör tillhandahållande av detaljerad information och råd från en tjänsteleverantör till en resenärs mobila enhet. Den täcker såväl vägrutter som multimodala rutter och parkering.

TPEG-tjänster i världen[redigera | redigera wikitext]

Tjänster via digitalradio[redigera | redigera wikitext]

Land Företag Status Produkt/Tjänst TPEG-applikationer
Belgien Be-Mobile Live Premium TEC / TFP
Italien Infoblu Försök Premium TEC
Kanada Total Traffic + Weather Network Live Premium TEC / TFP
Luxemburg Be-Mobile Live Premium TEC / TFP
Nederländerna Be-Mobile Live Premium TEC / TFP
Norge Mediamobile Live v-traffic TEC / TFP
Storbritannien Inrix Live Premium TEC / TFP
Storbritannien Trafficmaster Live Premium TEC
Tyskland HERE Live Premium TEC / TFP
Tyskland Mediamobile Live v-traffic TEC / TFP
USA Total Traffic + Weather Network Live Premium TEC / TFP
Försökstjänster
Frankrike Mediamobile Försök (i några städer) v-traffic TEC / TFP
Polen Mediamobile Försök v-traffic TEC / TFP
Sverige Mediamobile Försök v-traffic TEC / TFP
Tyskland ARD (9 regionala tjänster) Försök (i drift i några regioner) Fri tjänst TEC / TFP / PKI (i några regioner)

Tjänster via mobilt bredband (IP-baserade)[redigera | redigera wikitext]

Land Företag Status Produkt/tjänst TPEG-applikationer
Andorra TomTom Live Premium TEC / TFP / WEA
Argentina HERE Live Premium TEC / TFP
Australien HERE Live Premium TEC / TFP
Australien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Belgien HERE Live Premium TEC / TFP
Belgien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Brasilien HERE Live Premium TEC / TFP
Brasilien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Chile Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Danmark HERE Live Premium TEC / TFP
Danmark Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Finland HERE Live Premium TEC / TFP
Finland Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Frankrike HERE Live Premium TEC / TFP
Frankrike Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Förenade Arabemiraten Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Förenade Arabemiraten HERE Live Premium TEC / TFP
Gibraltar Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Grekland HERE Live Premium TEC / TFP
Indien HERE Live Premium TEC / TFP
Indonesien HERE Live Premium TEC / TFP
Irland HERE Live Premium TEC / TFP
Irland Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Italien HERE Live Premium TEC / TFP
Italien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Kanada HERE Live Premium TEC / TFP
Kanada Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Kanada Total Traffic + Weather Network Live Premium TEC / TFP
Kina Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Kroatien HERE Live Premium TEC / TFP
Lesotho Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Lichtenstein Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Luxemburg HERE Live Premium TEC / TFP
Luxemburg Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Malaysia HERE Live Premium TEC / TFP
Malaysia Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Malta Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Mexico HERE Live Premium TEC / TFP
Mexico Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Monaco Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Nederländerna HERE Live Premium TEC / TFP
Nederländerna Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Norge HERE Live Premium TEC / TFP
Norge Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Nya Zeeland HERE Live Premium TEC / TFP
Nya Zeeland Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Polen HERE Live Premium TEC / TFP
Polen Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Portugal HERE Live Premium TEC / TFP
Portugal Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Puerto Rico HERE Live Premium TEC / TFP
Ryssland HERE Live Premium TEC / TFP
Ryssland Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
San Marino Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Saudiarabien HERE Live Premium TEC / TFP
Saudiarabien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Schweiz Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Schweiz HERE Live Premium TEC / TFP
Singapore HERE Live Premium TEC / TFP
Singapore Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Slovakien HERE Live Premium TEC / TFP
Slovenien HERE Live Premium TEC / TFP
Spanien HERE Live Premium TEC / TFP
Spanien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Storbritannien HERE Live Premium TEC / TFP
Storbritannien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Sverige HERE Live Premium TEC / TFP
Sverige Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Sydafrika HERE Live Premium TEC / TFP
Sydafrika Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Sydkorea HERE Live Premium TEC / TFP
Taiwan HERE Live Premium TEC / TFP
Taiwan Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Thailand HERE Live Premium TEC / TFP
Thailand Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Tjeckien HERE Live Premium TEC / TFP
Tjeckien Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Turkiet HERE Live Premium TEC / TFP
Turkiet Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Tyskland Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Tyskland HERE Live Premium TEC / TFP
Tyskland Inrix Live Premium TEC / TFP
Ukraina HERE Live Premium TEC / TFP
Ungern HERE Live Premium TEC / TFP
USA HERE Live Premium TEC / TFP
USA Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
USA Total Traffic + Weather Network Live Premium TEC / TFP
Vatikanstaten Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA
Österrike HERE Live Premium TEC / TFP
Österrike Tomtom Live Premium TEC / TFP /WEA

Hybridtjänster[redigera | redigera wikitext]

Land Företag Status Produkt TPEG-applikationer
USA Total Traffic and Weather Network Live TTN HD-Hybrid TEC / TFP / FPI

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, TPEG, 15 juni 2016.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Traffic and Travel”. World DAB Forum. Arkiverad från originalet den december 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208171652/http://www.worlddab.org/technology-rollout/digital-radio-in-car/traffic-and-travel. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 8 december 2015 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 december 2015. https://web.archive.org/web/20151208171652/http://www.worlddab.org/technology-rollout/digital-radio-in-car/traffic-and-travel. Läst 16 juni 2016. 
  2. ^ Delaney, Ian (26 March 2015). ”All we hear is Radio Garmin: HERE is tuned into DAB”. HERE 360. HERE. http://360.here.com/2015/03/26/all-we-hear-is-radio-garmin-here-is-tuned-into-dab/. Läst 7 december 2015. 
  3. ^ Stauch, Oliver (October 28, 2013). ”DAB+: Stauinfos per TPEG”. Connect. WEKA MEDIA PUBLISHING GmbH. http://www.connect.de/ratgeber/staumeldungen-dab-plus-tpeg-verkehr-1551779.html. Läst 8 december 2015. 
  4. ^ ”TPEG - Transport Protocol Experts Group”. EBU Tech. European Broadcasting Union. 2002. https://tech.ebu.ch/tpeg. Läst 7 december 2015. 
  5. ^ ”RTM (Road Traffic Message)”. Munhwa Broadcasting Corporation. Arkiverad från originalet den december 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208173057/http://www.mbctpeg.com/en/m2_15.jsp. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 8 december 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ ”ARD-Hörfunk optimiert Verkehrsservice”. January 6, 2005. http://web.ard.de/ard-chronik/index/3830.  Arkiverad 25 februari 2020 hämtat från the Wayback Machine.
  7. ^ ”TPEG”. GEWI. http://gewi.com/products/tic-product-features/tpeg/. Läst 8 december 2015. 
  8. ^ ”TPEG Encoder/Converter”. Institut für Rundfunktechnik (IRT). Arkiverad från originalet den december 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208230618/https://www.irt.de/en/products/digital-radio/tpeg-encoderconverter.html. Läst 8 december 2015.  ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304201048/https://www.irt.de/en/products/digital-radio/tpeg-encoderconverter.html. Läst 16 juni 2016. 
  9. ^ ”TPEG End-to-End Solution”. SM CNS. Arkiverad från originalet den december 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208175152/http://www.smcns.net/en/TPEG-2.asp. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 8 december 2015 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 8 december 2015. https://web.archive.org/web/20151208175152/http://www.smcns.net/en/TPEG-2.asp. Läst 16 juni 2016. 
  10. ^ ”TPEG Decoder Software”. Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (IIS). Arkiverad från originalet den juli 30, 2016. https://web.archive.org/web/20160730195735/http://www.iis.fraunhofer.de/content/dam/iis/de/doc/ame/FraunhoferIIS_Product-Brochure_TPEG.pdf. Läst 8 december 2015. 
  11. ^ ”Traffic Telematics”. Bayerische Medien Technik GmbH. http://www.bmt-online.de/?page_id=112&lang=en. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 17 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160317021603/http://www.bmt-online.de/?page_id=112&lang=en. Läst 16 juni 2016. 
  12. ^ ”HECA - Hich Efficiency Conditional Access for Digital Broadcast Services”. Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (IIS). Arkiverad från originalet den december 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208151737/http://www.iis.fraunhofer.de/content/dam/iis/de/doc/ame/FraunhoferIIS_Product-Brochure_HECA.pdf. Läst 8 december 2015. 
  13. ^ ”BMW the first with new jam-busting technology: Real Time Traffic Information (RTTI)”. BMW Group. October 10, 2011. https://www.press.bmwgroup.com/united-kingdom/pressDetail.html?title=bmw-the-first-with-new-jam-busting-technology-real-time-traffic-information-rtti&outputChannelId=8&id=T0122482EN_GB&left_menu_item=node__5238. 
  14. ^ ”Audi launches TPEG over IP traffic info powered by INRIX XD Traffic”. Telematics News. January 24, 2011. Arkiverad från originalet den mars 4, 2016. https://web.archive.org/web/20160304032403/http://telematicsnews.info/2011/01/24/eu-audi-launches-tpeg-over-ip-traffic-info-powered-by-inrix-xd-traffic_j2241/. Läst juni 16, 2016.  Arkiverad 14 maj 2017 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 14 maj 2017. https://web.archive.org/web/20170514052004/http://telematicsnews.info/2011/01/24/eu-audi-launches-tpeg-over-ip-traffic-info-powered-by-inrix-xd-traffic_j2241/. Läst 16 juni 2016. 
  15. ^ ”INRIX TPEG Connect™ Optimizes Delivery and Reduces Costs of Providing Dynamic Traffic Info to Connected Vehicles and Devices”. INRIX. July 28, 2010. http://inrix.com/press/2656/. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 7 september 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 september 2016. https://web.archive.org/web/20160907081851/http://inrix.com/press/2656/. Läst 16 juni 2016. 
  16. ^ ”V-Traffic Premium DAB”. Mediamobile. Arkiverad från originalet den december 8, 2015. https://web.archive.org/web/20151208232413/http://www.mediamobile.com/index.php/en/v-traffic-premium-dab. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 2 juli 2019 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 juli 2019. https://web.archive.org/web/20190702040052/http://www.mediamobile.com/index.php/en/v-traffic-premium-dab. Läst 16 juni 2016. 
  17. ^ ”Mediamobile Delivers First Digital Radio Traffic Service in Germany”. TDF Group. May 15, 2013. http://www.tdf-group.com/news/press-release/mediamobile-delivers-first-digital-radio-traffic-service-in-germany.  Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  18. ^ ”Traffic Information Platform (TRIP)”. Quantum Inventions. Arkiverad från originalet den februari 13, 2016. https://web.archive.org/web/20160213070840/http://cms.quantuminventions.com/platforms/trip/. Läst 8 december 2015.  Arkiverad 13 februari 2016 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 februari 2016. https://web.archive.org/web/20160213070840/http://cms.quantuminventions.com/platforms/trip/. Läst 16 juni 2016. 
  19. ^ ”TomTom HD Traffic now available as TPEG service for automotive navigation solutions”. TomTom. http://corporate.tomtom.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=709682. 
  20. ^ INRIX (July 6, 2012). ”Real-Time Traffic Info Gets More Real”. WIRED. http://www.wired.com/2012/06/inrix-real-time/. Läst 8 december 2015. 
  21. ^ TISA (October 15, 2013). ”Intelligent transport systems -- Traffic and travel information via transport protocol experts group, generation 1 (TPEG1) binary data format -- Part 2: Syntax, semantics and framing structure (TPEG1-SSF)”. ISO. http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=61596. Läst 12 december 2015. 
  22. ^ TISA (March 1, 2015). ”Intelligent transport systems - Traffic and travel information (TTI) via transport protocol experts group, generation 2 (TPEG2) -- Part 5: Service framework (TPEG2-SFW)”. ISO. http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=57461. Läst 12 december 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]