Trigeminusneuralgi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trigeminusneuralgi
latin: neuralgia trigeminalis, prosopalgia
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 G50.0, G44.847
ICD-9 350.1
DiseasesDB 13363
MedlinePlus 000742
eMedicine emerg/617 
MeSH engelsk

Trigeminusneuralgi är smärta i trillingnervens utbredningsområde. Neuralgi är en allmän medicinsk beteckning för smärta i en nervs utbredningsområde. Nervus trigeminus, eller trillingnerven, är en av kranialnerverna och innerverar en stor del av ansiktet.

Trigeminusneuralgi anses av många vara ett av de värsta smärttillstånd som drabbar människan, då det dels är en oerhört stark och ihållande smärta, och då den dels är oförutsägbar. Smärtattackerna blossar upp som ett resultat av retning av vissa triggerpunkter och kan hålla i sig allt ifrån sekunder till timmar. Ibland kan attackerna uppstå utan beröring, på grund av vindpustar och liknande.

Trigeminusneuralgi är ofarlig som sjukdom, men tenderar att begränsa den drabbades liv, då mycket av personens energi går åt till att undvika attackerna. Sjukdomen är ovanlig, med uppskattningsvis 150 drabbade av en miljon.

Trigeminusneuralgi kan inte behandlas med smärtstillande medel, men däremot med läkemedel mot epilepsi, bland annat karbamazepin. Sjukdomen kan även behandlas med kirurgi.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]