Trikoloren (filmserie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trikoloren
(Trois Couleurs
Trzy Kolory)
Genre Drama
Regissör Krzysztof Kieślowski
Producent Marin Karmitz
Yvonne Crenn
Manus Krzysztof Kieślowski
Krzysztof Piesiewicz
Skådespelare Juliette Binoche
Irène Jacob
Originalmusik Zbigniew Preisner
Fotograf Edward Kłosiński
Piotr Sobociński
Slawomir Idziak
Klippning Urzsula Lesiak
Premiär 10 januari 1993 (Blå)
26 januari 1994 (Vit)
12 maj 1994 (Röd)
Speltid 288 minuter
Land Frankrike Frankrike
Polen Polen
Schweiz Schweiz

Trikoloren är en trilogi dramafilmer av den polske regissören Krzysztof Kieślowski bestående av Frihet - den blå filmen (1993), Den vita filmen (1994) och Den röda filmen (1994). Manuskripten skrevs av Kieślowski tillsammans med Krzysztof Piesiewicz och musiken av Zbigniew Preisner.

Trilogin blev Kieślowskis stora internationella genombrott och är hans mest ansedda verk jämte Dekalogen. Det blev också hans sista filmer, efter Den röda filmen drog han sig tillbaka från filmskapande och dog två år senare.

Teman[redigera | redigera wikitext]

Blått, vitt och rött är färgerna på Frankrikes flagga. Varje film är löst baserad på Franska republikens motto frihet, jämlikhet, broderskap men liksom anknytningen till de tio budorden i Dekalogen behandlas dessa teman på ett mångtydigt och ironiskt sätt.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Frihet - den blå filmen utspelar sig i Paris, Den vita filmen i Warszawa och Paris och Den röda filmen i Genève. Filmerna har separata handlingar men är i viss mån sammanvävda. I den sista filmen knyts de tre huvudpersonernas öden samman när de syns som överlevare från en färjekatastrof.

Filmerna[redigera | redigera wikitext]