Trollstigen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trollstigen Norway 2004.jpg
Trollstigen Norway 2006.JPG

Trollstigen eller Trollvägen (no.: Trollstigen eller Trollstigvegen; det norska ordet stige betyder stege) är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1 000 meter. Vägens högsta punkt är 850 meter över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen upp till Stigrøra.

Längst upp på toppen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till en utsiktsplats. Där har man en majestätisk utsikt över vägen och dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som är ett vackert vattenfall som faller över 320 m efter bergssidan.

Vägen är stängd vintertid och öppnar vanligtvis i mitten av maj och stänger i mitten av oktober. Men det varierar beroende på mängden snö.

Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner. Med 529 800 besökare (2004) är den landets näst största naturbaserade turistattraktion och den tredje mest besökta totalt.

2005 reparerades vägen och 16 miljoner NOK spenderades för att hindra nedfallande stenar vilket gjorde att vägen blev mycket säkrare att färdas på.

Se även[redigera | redigera wikitext]