Tromboflebit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tromboflebit
latin: thrombophlebitis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10I80, I82.1
ICD-9451
Medlineplus001108
MeSHsvensk engelsk

Tromboflebit är en trombos (blodpropp) i en ytlig ven (direkt under huden), som ofta anses förenad med inflammation i venen (flebit). Ett typiskt symtom är ett ömmande hudområde, motsvarande den ytliga venens utbredning, oftast i en extremitet (arm eller ben), ibland på halsen. Området är vanligtvis rodnat, ömt och värmeökat och kan också smärta, ge lokal svullnad och man kan få feber. Tromboflebit uppträder ibland i åderbråck i benen. Behandling inkluderar heparin, hirudoid, lågmolekylärt heparin och inflammationshämmare. I svåra fall kan venen opereras bort.

Tromboflebit ingår i en grupp sjukdomar som kallas tromboembolism, tillsammans med

  • DVT - djup ventrombos är farligare än ytlig tromboflebit. Djup ventrombos kan ofta uppträda utan att den som drabbas ser eller känner av den. Svullnad av extremiteten eller feber kan vara en varningssignal, särskilt om det föreligger riskfaktorer för djup ventrombos.
  • Lungemboli, som kan vara dödlig, orsakas av att en bit av den djupa ventrombosen lossnar och transporteras med blodet till lungorna. Där blockerar den blodflödet till lungorna och minskar därmed syrehalten i blodet.