Tupua Tamasese Mea'ole

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Samoas regeringsbyggnader i Apia

Tupua Tamasese Peter Mea'ole, född den 3 juni 1905 i Vaimoso, Samoa; död den 5 april 1963 (1). Peter Mea'ole var den första "O le Ao o le Malo" (statschef, delad post tillsammans med Malietoa Tanumafili II (2) i det självständiga Samoa. Han var också en ättling i Nelsonsläkten. Namndelen "Tupua Tamasese" är en ledartitel för samoanska hövdingar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Endast lite är känt om Peter Mea'oles tidiga liv annat än att han föddes i den lilla byn Vaimoso (3) som barn till den lokale hövdingen Tupua Tamasese Lealofi-o-a'ana III och dennes hustru Vaaiga Alaisala. Han var tidigt engagerad i Maurörelsen där han mötte Olaf Frederick Nelson och dennes dotter Noue Nelson. Den nyzeeländska förvaltningen som började 1914 blev mer och mer impopulär och Maurörelsen växte i betydelse. hans farbror Tupua Tamasese Lealofi IV dödades under en demonstration för Maurörelsen den 28 december 1929. Efter farbrorns död utnämndes Peter till hövding (4).

1934 gifte han sig med Noue och paret fick 4 barn, Fialouia, Tui Atua Tamasese Olaf Efi, Afatusi och Piliopo (5).

Peter Mea'ole blev en av de två fautuas (rådgivare, tillsammans med Malietoa Tanumafili II) till den nyzeeländske guvernören och var en av arkitekterna bakom den nya konstitutionen i det självständiga Samoa och medverkade även i framtagandet av nationens flagga (6).

1950 deltog båda tillsammans även på den första "South Pacific Conference" (Stillahavs konferensen) på Fiji i det 1947 skapade Secretariat of the Pacific Community (SPC, en internationell organisation av länder i regionen) (7).

Tillsammans blev de 2 fautuas den 1 januari 1962 även det självständiga Samoas två statschefer. Peter Mea'ole tilldelades senare även den Brittiska Imperieorden strax före sin död den 5 april 1963.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Peter Mea'oles hustru Noue Irene Gustava Ta'isi Nelson dog 1992.

Peter Mea'ole son Tamasese Olaf Efi var Samoas premiärminister åren 1976-1982 och blev 2007 också Samoas statschef.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]