Turbojugend

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Turbojugend är det norska rockbandet Turbonegros internationella fanklubb. En turbojugendmedlem känns igen på jeansjackan med turbonegrologga samt "Turbojugend [Jugend-namn]" broderat på jackryggen. Turbojugend Oslos logotyp förekommer på bandets alla skivor. Globalt finns det över 3200 olika Jugends.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Turbonegrogitarristen Euroboy förklarade fanklubben som: "Vi tänkte på hur Kiss hade sin Kiss Army så då tyckte vi Turbonegro skulle ha en egen flotta. Det startade som ett skämt i Happy-Toms lägenhet. Vi skrev dit hans adress på albumen vi släppte, ett rent practical joke alltså. Sedan så blommade jugenden ut till något stort, och den fortsätter att växa. Men själva grejen var att du skulle skicka ett brev till honom och sedan få ett diplom som bevisade att du var en medlem i Turbojugend".[1]

Jackorna[redigera | redigera wikitext]

Jackan, som är mer känd under namnet "Kutte" kom till i slutet av 1990-talet då skivbolaget Bitzcore Records skulle trycka upp Levi's-jackor med Turbojugend Oslo-logo på. Men texten på jackan byttes oavsiktligen från Oslo till St. Pauli. Efter ett tag så blev efterfrågan på jackorna så stor att Bitzcore Records fick starta Turbonegro mailorder och trycka upp nya jackor, denna gång med Oslo-logga. Efter ännu ett tag så gjorde Turbonegro mailorder det möjligt att beställa dessa jackor med ett eget namn på, ”chapter” eller stad. Och det var så Turbojugend worldwide föddes.

Welt-Turbojugend-Tage[redigera | redigera wikitext]

Gruppbild på Turbojugend-medlemmar på "Welt-Turbojugend-Tage" 2006

En gång per år, träffas Turbojugends från hela världen i St. Pauli, Hamburg, Tyskland för att fira Turbonegro, dem själva, och även punkrock i allmänhet. Detta tvådagarsjippo kallas "Welt-Turbojugend-Tage" (Svenska: "Globala turbojugend-dagarna") och det firas med konserter och fester runt om i staden. Detta evenemang har nu gått av stapeln 9 gånger.

Övriga band[redigera | redigera wikitext]

Även om Turbojugend är fanklubb till bandet Turbonegro så har fanklubben i helhet också fattat tycke för andra band. Till exempel band som:

Turbojugend Oslo[redigera | redigera wikitext]

Turbojugend Oslo är vad många tror den största jugenden i världen, tillsammans med Turbojugend St. Pauli. En av huvudorsakerna till detta är att the Turbojugend Oslo-loggan kan hittas på nästan alla albumen bandet släppt. Många ”fakemedlemmar” till Turbojugend Oslo kan skådas runt om i världen. Detta pga att jackorna går att beställas på nätet. Det enda sättet du kan skilja på en äkta medlem till Turbojugend Oslo och en fakemedlem är att jackan inte har medlemmens namn på sidofickan.

Turbojugend i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Turbojugend finns även i Sverige. Det beräknas att ett tjugotal ”klubbar” finns runt om i landet, med varierande aktivitet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carman, Keith (2007). ”“Turbonegro Web Exclusive Interview "”. Exclaim.ca. http://www.exclaim.ca/articles/webexclusives.aspx?csid1=114. Läst 22 september 2007. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]