Tuyserkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vy över område i Tuyserkan.

Tuyserkan (persiska تويسركان) är en stad i provinsen Hamadan i Iran. Folkmängden uppgick till 44 516 invånare vid folkräkningen 2011.[1]

Tuyserkan ligger cirka 100 kilometer söder om Hamadan i västra Iran. Tuyserkan, som ursprungligen kallades Roud Avar, förstördes under invasionen av mongolerna på 1200-talet och dess folk flydde till byn Tuy. Orten kallades därefter Tuyserkan på grund av närheten till Serkan, en stad som ligger nordväst om Tuyserkan. Historiska platser i området är de gamla kullarna Baba Kamal, Roudlar, Shahrestaneh, resten av sassaniska staden i Velashjerd, den gamla byggnaden Habackuk där profeten Habackuk ligger begravd, Safavibyggnaden av Shaykh Ali Khani-skolan och bazaren från Qajarperioden. Tuyserkan är känt för sina valnötsträdodlingar. På grund av närheten till Zagrosbergen är vädret milt på sommaren och kallt på vintern.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰” (på persiska). Arkiverad från originalet den 2 oktober 2012. https://web.archive.org/web/20121002040004/http://www.sko.ir/Sarshomari1390/Shahrhaye_IRAN.xls. Läst 16 november 2013.