Tyvö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tyvö på kartan över Stockholms skärgård
Red pog.svg
Tyvös läge i Stockholms skärgård.

Tyvö är en ö i Stockholms skärgård.

Tyvö ligger cirka 2 sjömil nordost om Rådmansölandet vid Norrtäljevikens mynning. Det är en 1,5 km lång och drygt 1,5 km bred ö.

Tyvö ägs idag av stiftelsen ”Gunnar och Elsa Jäderlunds minne”. Det finns 60 fritidshus på ön samt några lägenheter för uthyrning i ett av gårdshusen. Norra delen av ön är obebyggd, eftersom det under lång tid varit militärt område. Där ligger också Stora och Lilla Badviken med både klippor och sandstränder.

Vid ångbåtsbryggan belägen på västra sidan ligger öns stolthet Paviljongen, allmänt kallad ”pavven” som funnits där sedan 1933. Där har bland annat varit servering, sommardanser och familjefester under ett antal år. Numera används den enbart till interna fester för Tyvöborna, samt den traditionella festen i samband med Skärgårdscupen i fotboll som startade 1976.

Under sommarsäsongen trafikeras ön av Blidösundsbolagets fartyg M/S Sjöbris eller M/S Sjögull. Här finns det varken bil- eller cykelvägar, utan endast små stigar som leder över hela ön och förbinder de bebyggda delarna med den helt orörda naturen på norra sidan.

Tyvös norra sida en vacker dag i september.