UMTS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

UMTS, en förkortning av Universal Mobile Telecommunications System, är ett system som innebär bredbandig, paketdatabaserad överföring av text, bilder, röst, video och multimedia med överföringshastigheter av upp till 2 Mbit/s. Detta innebär att avancerade tjänster för mobiltelefoner (och andra handhållna apparater) blir tillgängliga för användare var de än befinner sig. Eftersom tekniken bygger på paketdata liksom nuvarande Internetuppkopplingar, kommer man att kunna vara uppkopplad mot nätverket hela tiden och endast betala för de datapaket som överförs.

UMTS är baserat på GSM-systemet och är den planerade globala standarden för mobil telekommunikation. Under en övergångsperiod kommer mobiltelefoner att stödja både UMTS och nuvarande GSM-nät för att förenkla för de länder där UMTS inte ännu är fullt utvecklat.

Post- och Telestyrelsen (PTS) fördelar tillstånd för tredje generationens mobiltelesystem, UMTS. I december 2000 fördelade PTS UMTS-tillstånd till Europolitan/Vodafone som 2005 köptes av Telenor Sverige AB, Hi3G Access AB, Orange (telekom) och Tele2 Sverige AB. UMTS-trafiken i Sverige startades 1 maj 2003 och först ut var operatören Tre (se Hi3G Access AB). När näten är helt utbyggda kommer 8 860 000 personer i landet att täckas. Enligt PTS regler får företagen samarbeta om 70 procent av radioinfrastrukturen och de får samarbeta till 100 procent om till exempel master. Detta har resulterat i två gemensamma bolag ägda av operatörerna; 3GIS (3G Infrastructure Services AB) bestående av Hi3G Access AB och Telenor Sverige AB samt SUNAB (Svenska UMTS-Nät AB) som ägs av Tele2 Sverige AB och Telia Sonera AB.

I oktober 2005 avgjordes en tvist angående om ägarna av 3G-nätet skulle behöva bygga ut nätet till den utsträckning de först gick med på. Ägarna ville bygga ut delar av 3G-nätet på landsbygden med den billigare tekniken CDMA2000 på lägre frekvenser, 450 MHz, det vill säga de frekvenser där NMT-nätet finns men som nu håller på att utfasas. PTS beslutade dock att ägarna måste bygga ut till den utsträckning man kommit överens om med WCDMA, eller bötfällas.

Under 2005 startades inom 3GPP, som standardiserar UMTS, ett projekt for utveckling av UMTS kallat "Evolved UTRA".

En uppgradering av nätet kallad HSDPA (High Speed Downlink Packet Data Access) eller populärt Turbo-3G skall ge nätet högre hastighet nedströms. Teoretisk hastighet är ca 14 Mbit/s men i början kommer HSDPA att ge betydligt lägre hastigheter. 3G-operatören Tre (se Hi3G Access AB) har redan lovat att satsa på HSDPA under år 2006 och förväntas bli bland de första i världen. Ericsson och andra nätleverantörer håller också på att ta fram en teknik för att förbättra upplänken HSUPA.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]