Krusnätsspindlar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Uloboridae)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Krusnätsspindlar
Uloborus plumipes side 2.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljKrusnätsspindlar
Uloboridae
Vetenskapligt namn
§ Uloboridae
AuktorThorell, 1869
Utbredning
Distribution.uloboridae.1.png
Utbredningsområde i grönt
Hitta fler artiklar om djur med

Krusnätsspindlar (Uloboridae) är en familj av spindlar som innehåller omkring 262 kända arter världen över, uppdelade på 18 olika släkten.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Krusnätsspindlar är ofta mycket väl kamouflerade, både genom sin färgteckning och sin kroppsform och den utseendemässiga variationen inom familjen är stor. De saknar helt gift och de flesta arter inom familjen är ganska små spindlar, sällan med en längd på över 12 millimeter. Frambenen är ofta mycket långa och böjda och när de är stilla sträcker de ofta framben framför sig och kan då likna små kvistar eller löv. Vissa arter kännetecknas av att de har en betydlig större bakkropp än framkropp.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

De flesta arter i denna familj förekommer i tropiska områden. Ett mindre antal arter är anpassande till ett mer temperat klimat. I de nordligaste delarna av utbredningsområdet förekommer bara ett fåtal arter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Krusnätsspindlar spinner fångstnät, men producerar inte de klibbiga droppar som de flesta andra spindlar förser sina fångstnät med för att byten bättre skall fastna i dem. I stället har trådarna i nätet en särskild krusig struktur som bidrar till att bättre snärja bytet. Formen på näten är vanligen ofullständiga hjul eller trianglar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Almquist, Sven. Spindlar och deras släktingar: naturguide i färg om spindeldjurens utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, 1980. ISBN 91-534-0580-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]