Underofficershuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Underofficershuset i mars 2010, till vänster syns Riddarhuset.

Underofficershuset är en byggnad på ön Långholmen i Stockholm. Byggnaden uppfördes på 1760-talet som bagarstuga, tvätt- och brygghus för Långholmens spinnhus.

År 1762 byggdes på västra sidan om brofästet till Långholmsbron ett stenhus, som användes som bagarstuga, tvättstuga och brygghus för Långholmens kvinnofängelse. Från början var det en enplansbyggnad med en stor spannmålsvind under ett brutet tak. Senare inreddes en bostad för fängelsets läkare och kamrer.

När det nya centralfängelset stod klar 1880 ändrades även en del rutiner, bland annat ersattes den militära vaktstyrkan med en civil sådan (men de militära tjänstegraderna behölls) och ett stort behov av bostäder för fängelsets vaktpersonal med familjer uppstod. I samband med det byggdes huset på med en våning, och lägenheter för vaktstyrkan och underofficerare anordnades. Byggnaden kallades därefter Underofficershuset.[1]

När fängelseverksamheten lades ner i mitten på 1970-talet fanns planer att riva alltsammans, men Underofficershuset blev kvar och rustades upp. Idag finns lägenheter i byggnaden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kleberg (1990), sida 42