Universitetet for miljø- og biovitenskap

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
UMB-Sky View.jpg

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) är (sedan 2014) ett offentligt, två-campus universitet med campus i Ås i Ås kommun i Akershus fylke og i Oslo.[1] NMBU uppstod efter sammanslagningen av Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og Norges Veterinärhögskola (NVH).
Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) var ett universitet (sedan 2005) med campus i Ås i Ås kommun i Akershus fylke i Norge, omkring 30 km söder om Oslo. Universitetet hade tidigare namnet Norges Landbrukshøgskole (NLH) och hade status som högskola, grundad som Den høiere Landbruksskole paa Aas 1859.

Då den grundades var det främst en teoretisk-praktisk skola för blivande lantbrukare, organiserad i överensstämmelse med elevkurens vid Ultuna lantbruksinstitut. 1897 omorganiserades skolan till en verklig högskola med avdelningar för lantbruk, trädgårdsskötsel, mejerihantering, skogsbruk och lantmäteri. 1919 genomgick högskolan en grundläggande omorganisation eftergodkännande av Stortinget då högskolan blev en verklig forskningsanstalt med en omfattande byggnation vid skolan.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.nmbu.no/om
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 178