Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Gløshaugen” leder hit. För kyrkan i Grongs kommun, se Gløshaugs kyrka.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (bokmål)
Noregs teknisk-naturvitskaplege universitet (nynorska)
Huvudbyggnaden på Gløshaugen.
Engelska: Norwegian University of Science and Technology
MottoDet skapande universitetet
Grundat1996 (1910)
Ägandeformstatligt
RektorGunnar Bovim
Lärarkår3 500
Studerande20 000
SäteTrondheim, Norge
MedlemskapEUA
Webbplatswww.ntnu.no

Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (bokmål: Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nynorska: Noregs teknisk-naturvitskaplege universitet, vanligtvis kallat NTNU) är ett universitet beläget i Trondheim, Norge. NTNU är det näst största av de åtta universitet som finns i landet.

NTNU består av sju fakulteter med totalt 52 institutioner. Institutionerna har omkring 20 000 studenter och 4 700 anställda i undervisning och forskning varav cirka 60 procent inom det vetenskapliga.

NTNU:s två största läroplatser (campus) är Gløshaugen (tidigare NTH) och Dragvoll som utgör den största delen av det tidigare AVH.

Historia[redigera | redigera wikitext]

NTNU grundades år 1996Norges tekniske høgskole, Den allmennvitenskapelige høgskole, Vitenskapsmuseet, Det medisinske fakultet, Kunstakademiet i Trondheim, Musikkonservatoriet i Trondheim blev sammanslaget. Innan sammanslagningen hörde NTH, AVH, DMF och VM till Universitetet i Trondheim, en betydligt lösare organisation.

Gløshaugen[redigera | redigera wikitext]

Gløshaugen är en del av NTNU och består av fakulteten arkitektur och bildkonst, ingenjörsvetenskap och teknologi, informationsteknik, matematik och elektronik samt naturvetenskap och teknologi. Gløshaugen ligger sydost om Trondheims centrum.

Den första byggnaden som blev uppförd på Gløshaugenplatån var huvudbyggnaden för Norges tekniske høgskole som den hette år 1910.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]