Användare:Marcusroos

Från Wikipedia
På ångfartygen mönstrade vi forna seglare på däck. Endast fan själv visste varifrån maskinfolket kom
– Ur en intervju i boken "Sjömän"
En sjöman är en fixare i krig och parasit i fred. Ingen är föremål för så mycket smädelse eller felaktig anklagelse och ingen blir så ofta missförstådd av så många som en sjöman. Han har en ängels tålamod, en idiots hederlighet och en himlasänd förmåga att kunna skratta åt sig själv. När han återvänder hem efter en lång resa kan ingen annan så som en sjöman skapa en sådan atmosfär av spänning, iver och längtan. Som när han går genom dörren med de magiska orden på sina läppar "Har ni några öl hemma då?
– Bevingade ord

Kort om mig[redigera | redigera wikitext]

M/T Bit Oktania, ett tankfartyg jag har jobbat på

Jag heter egentligen inte Marcus Roos, utan Marcus Bengtsson. Jag föddes i Trollhättan, växte upp i Kungshamn och efter några år i Kalmar bor jag numera i Norrköping. Efter att ha utbildat mig vid Sjöfartshögskolan i Kalmar arbetar jag nu på ett tankfartyg som fartygsingenjör, och när jag är hemma på ledighet sitter jag ibland här och skriver. Mest om sjöfartsrelaterade och tekniska ämnen av den enkla anledningen att det är det jag vet mest om. Givetvis har jag även andra intresseområden som jag skriver om. Jag ser mig själv till störst del som en exopedianist, även om jag uppskattar diskussioner och samverkan med andra användare. Jag har under 16 år, 8 månader och 26 dagar till och från skrivit på Wikipedia, främst för att jag har märkt att det är ett utmärkt sätt att själv lära mig saker. Exempelvis artikeln om faskompensering fick sin nuvarande utformning när jag försökte förklara för mig själv hur det faktiskt fungerar. Även mina övriga bidrag kommer i de allra flesta fall till för att jag själv är intresserade av ämnet. Att andra sedan kan läsa vad jag skrivit ser jag mest som en bonus.

I övrigt tycker jag aldrig att man bör börja en mening med orden "men" eller "nej". Ordet "men" kan man faktiskt i de allra flesta fall byta ut helt och hållet. Jämför till exempel dessa två meningar:

  • Du gör ett jättebra jobb, men det kan bli ännu bättre om...
  • Du gör ett jättebra jobb, och det kan bli ännu bättre om...

Vilket lät trevligast?

Vad jag tycker om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

För att inte Wikipedia skall bli ett forum för människors personliga åsikter måste alla fakta här vara enkla att verifiera. Wikipedia godtas mycket sällan som giltig källa och om man själv måste ge sig ut och leta upp källorna efter att ha läst en artikel faller hela konceptet att Wikipedia skall vara ett uppslagverk. Och den kanske viktigaste anledningen till att det skall vara lätt att hitta källorna är att om någon sitter och bara läser en artikel för skojs skull kanske personen i fråga inte orkar engagera sig i att leta upp källor. Om artikeln då innehåller felaktigheter och personen sprider vidare informationen kommer massor av människor till slut ha en felaktig uppfattning av det som artikeln handlade om. Min oro består i att detta kan komma att bli allt vanligare i och med att det blir lättare och lättare att hitta information.

Bra sagt[redigera | redigera wikitext]

Annat intressant[redigera | redigera wikitext]

Min sandlåda
Min andra sandlåda