Väderfront

Från Wikipedia
Version från den 23 januari 2015 kl. 08.38 av 194.157.1.66 (Diskussion) (flyttat upp texten)
En schematisk bild över en front. A = varm luftmassa, B = kall luftmassa, C = frontzon, D = tropopausen.
Olika typer av luftmassor över Nordamerika och angränsande kontinenter. Gränsen mellan de olika luftmassorna utgör väderfronter. Två viktiga fronter finns avbildade, arktikfronten och polarfronten. cA = kontinental arktikluft, cP = kontiental polarluft, mP = maritim polarluft, cT = kontinental tropikluft och mT = maritim tropikluft

En väderfront är en gränszon som skiljer två luftmassor med olika densitet.[1] Väderfronter avbildas på väderkartor med olika färgade linjer och symboler beroende på fronttypen. Luftmassorna som separeras av fronten har vanligen olika temperatur och luftfuktighet. En väderfront är vanligen 100-200 km bred medan längden är mycket större.

Bildning av fronter kallas frontogenes medan upplösning av en front kallas frontolys.

Typer av fronter

Kallfront

Huvudartikel: Kallfront
Meteorologisk symbol för kallfront
Meteorologisk symbol för kallfront

En kallfront är en väderfront där kallare luft avancerar mot varmare luft. Kallfronter rör sig snabbare än varmfronter. I en kallfront så uppträder nederbörd efter passagen av kallfronten.

Varmfront

Huvudartikel: Varmfront
Meteorologisk symbol för varmfront
Meteorologisk symbol för varmfront

En varmfront är en väderfront där varmare luft avancerar mot kallare luft. Varmfronter rör sig långsammare än kallfronter.

Ocklusionsfront

Huvudartikel: Ocklusionsfront
Meteorologisk symbol för ocklusionsfront
Meteorologisk symbol för ocklusionsfront

I och med att en kallfront rör sig snabbare än en varmfront så kan den hinna upp varmfronten. Då bildas en så kallad ockluderad front eller ocklusionsfront.

Stationär front

Huvudartikel: Stationär front
Meteorologisk symbol för stationär front
Meteorologisk symbol för stationär front

En front som står helt stilla kallas för stationär front. Om fronten står i princip still under flera dagar kallas den för kvasistationär front.

Frontkaraktärer

Varm- och kallfronter kan ha två olika karaktärer, antingen en anafront eller en katafront.

Anafront

Huvudartikel: Anafront

En front där den varmare luften stiger mot frontytan kallas anafront.[2] I förhållande till en katafront är en anafront mer dynamisk och ger mer nederbörd.

Katafront

Huvudartikel: Katafront

En katafront är en front där den varmare luften sjunker ner längs med frontytan.[3] Där är kallfronter som vanligtvis är katafronter.

Referenser

Noter

Webbkällor

Tryckta källor

  • Bogren, Jörgen; Gustavsson Torbjörn, Loman Göran (1999). Klimatologi, meteorologi ([Ny, omarb. och utök. utg.]). Lund: Studentlitteratur. Libris 8352874. ISBN 91-44-01264-0